BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Festményeket ad el az RBS

Műgyűjteménye egy részének eladását tervezi a korábban a brit állam pénzéből megmentett Royal Bank of Scotland (RBS).

A többségi állami tulajdonban lévő pénzintézet kollekciójának értékét 10-15 millió fontra, azaz mintegy 3-4,5 milliárd forintra becsülik a szakemberek. Leginkább angol és skót modern festők munkái találhatók meg benne, egyebek mellett az ezredforduló óta a londoni piac egyik sztárjának számító LS Lowry képei. Az RBS a 2000-ben bekebelezett NatWest banktól "örökölte" a műgyűjtemény zömét. A bank szóvivője szerint azért tervezik a képek egy részének eladását, mert a tulajdonosok részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik a cégvezetésre a szűken vett banki területen kívül eső eszközök leválasztására.

Az eladások időzítését attól teszik függővé, milyen ütemben tér magához a műkincspiac, ugyanakkor azokat az alkotásokat mindenképpen megtartják, amelyek jelentőségüknél fogva múzeumi kiállításokra is kölcsönözhetők. A tervek szerint 2010 elejétől a szigetország legjelentősebb kiállítóhelyein - National Gallery, National Gallery of Scotland, Royal Academy stb. - fogják bemutatni az eddig a nyilvánosság elől jórészt elzárt festményeket.

A pénzügyi válság kezdete óta világszerte több bank is megkezdte műgyűjteménye karcsúsítását. A néhány millió eurós vagy dolláros bevételek persze eltörpülnek a válság következtében elszenvedett veszteségek mellett, így inkább csak a részvényesek megnyugtatására tett gesztusként értékelhetőek az efféle lépések. A világ egyik legjelentősebb - mintegy 53 ezer darabos - vállalati műgyűjteményével egyébként a Deutsche Bank rendelkezik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.