BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IFRS – Érkezik az új modell a veszteség elszámolásra

Már most érdemes készülniük az új értékvesztési modellre a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokat (IFRS) alkalmazó vállalatoknak, ez ugyanis a korábbitól eltérő szemléletet vezet be a várható veszteségek elszámolásában.

Az új modell a bankok és pénzügyi vállalkozások jelenlegi gyakorlatát transzparensebbé teheti, a termeléssel, kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat ugyanakkor eddig jobbára ismeretlen kihívások elé állíthatja, hiszen minden értékesítéskor meg kell majd becsülniük annak a kockázatát, hogy adósuk esetleg nem fog fizetni.

Binder Szilvia, a Deloitte Kft. számviteli tanácsadás üzletágának vezetője rámutatott: nemrég hozták nyilvánosságra a Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) szabálytervezetét, amelynek célja a követelések és értékpapírok értékvesztésének elszámolására vonatkozó rendelkezések megújítása. A jelenleg alkalmazott „felmerült veszteség modell” legfőbb problémája az, hogy nem jelzi jól előre a portfóliókban rejlő kockázatokat, így a válság során is csak késéssel kezdte el megmutatni a felmerülő veszteségeket.

Az új nemzetközi számviteli standard várhatóan a jövő év második felében válik véglegessé, a jelenlegi tervezet azonban nagyon határozottan kijelölte a főbb irányokat – véli Molnár Gábor, a Deloitte szenior menedzsere is.

Éppen ezért az IFRS-t alkalmazó, illetve annak bevezetését tervező, prudensen gondolkodó vállalatoknak már most célszerű elkezdeniük a felkészülést, a 2013-tól érvényes standard hatékony alkalmazásának ugyanis alapvető feltétele, hogy a cégek megbízható és releváns statisztikai adatokkal rendelkezzenek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.