BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar állampolgár könnyebben kap hitelt Floridában, mint idehaza

A hitelválság epicentrumában lévő Egyesült Államokban a bankok megszigorították a finanszírozási feltételeket, ezért alacsony önerővel ma már nem lehet hitelhez hozzájutni. A külföldieket azonban előnyben részesítik, napjainkban akár jövedelemigazolás nélkül is igényelhetnek ingatlanfedezetes hiteleket, holott az amerikai pénzintézetek számára veszteséget okozhat a finanszírozás az alacsony ingatlanárak miatt.

Az ingatlanfedezetes hitelek folyósítása a recesszió időszakában világszerte visszaesett. A hitelezési feltételek mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelpiacon jelentősen megszigorodtak, ugyanakkor a különböző országok eltérő hitelfolyósítási követelményeket támasztanak a bel- és külföldi ingatlanvásárlókkal szemben. Az Egyesült Államokban finanszírozást kínálnak a pénzintézetek ingatlanfedezet mellett, ennek következtében például egy magyar állampolgár sokkal egyszerűbben, és jobb feltételekkel juthat hitelhez Floridában, mint idehaza, Magyarországon - számolt be elemzésében Lucskai Róbert, a Florida Investment Marketing magyarországi irodájának értékesítési és marketing igazgatója.



Magyarországon magas a hitelezés kockázata

Magyarországon a legszembetűnőbb változás, hogy a legtöbb bank kivette kínálatából a magas finanszírozású hitelkonstrukciókat, a svájci frank alapú hitelezést, valamint a jövedelemigazolás nélküli hitelkonstrukciókat, szigorítási lépéseket vezettek be az önrész, a hitelfedezeti arány, a hitelképességi szint vonatkozásában.  A hitelezés kockázata igen magas a kedvezőtlen gazdasági mutatók és az ügyfelek hitelképességének romlása miatt, és a fennálló kockázat, valamint a forrásköltségek hatására megemelt kamatok a hiteligénylőket terhelik.

A subprime hitelek felelőssége az USA-ban

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 20%-ra becsülik a jelentős kockázattal bíró hitelek számát, azonban a Fannie Mae és Freddie Mac szövetségi segélyben részesített kormányzati jelzálogügynökségek által nyújtott hitelek állami hitelnek számítanak a bennük szerzett állami részesedés magas aránya miatt.

Az 1990-es években túlzott méreteket öltött a másodrendű jelzáloghitelezés az USA-ban, a bankok kockázatos, subprime jelzáloghiteleket folyósítottak átlag alatti hitelminősítéssel rendelkező adósoknak. Ebben az időszakban a folyamatosan emelkedő ingatlanárak által elérhető tőkenyereség ugyanis az ügyfél kétes hiteltörténete ellenére is ellensúlyozta a kockázatot, így a pénzintézetek akár jövedelemigazolás nélkül, 10 % - nál is kisebb önerővel finanszíroztak az Egyesült Államokban.
 
Kedvező finanszírozás külföldieknek
 
Az elmúlt időszak alacsony ingatlanárai felerősítették a másodrendű jelzáloghitel-piac problémáit az USA-ban, ugyanakkor az amerikai ingatlanértékesítés rendkívüli mozgásban van, éppen ezért az eladási árak lassú emelkedése érzékelhető Florida egyes területein és lakóparkjaiban. Lucskai Róbert elmondta: az Egyesült Államokban a pénzintézetek - a korábbi évtizedek gyakorlatával szemben - ma már csak hitelbírálat mellett nyújtanak hiteleket az amerikai állampolgárok számára. A külföldi befektetőkre mindez nem vonatkozik, jövedelemigazolásra sincs szükség, részükről a kb. 30 % önerő és néhány alapvető igazolás elégséges a hitelfelvételhez. Orlandóban például még most is félár alatt kínálnak családi házakat és luxusingatlanokat, így a kedvező piaci árak és a bankok finanszírozási hajlandósága egymást erősítve vonzzák a külföldi befektetői pénzeket.

Várakozások és trendek

A pénzpiac globalizációja alapvetően meghatározza a finanszírozási trendeket és lehetőségeket világszerte. Az amerikai bankok által közzétett negyedéves jelentések alapján az elemzők szerint lassú világgazdasági kilábalás várható a már fennálló hitelpiaci nehézségek mellett, és ezt a vélekedést alátámasztja, hogy már októbertől kevesebb megszűnt munkahelyet regisztráltak az USA-ban, mint a megelőző hónapokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.