BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Citibank a magyaroknak nem fizet kárpótlást

A mai napig nem tudják a Lehman Brothers csaknem másfél évvel ezelőtt bekövetkezett csődjének magyarországi károsultjai, hogy kaphatnak-e kárpótlást a 2008 szeptemberében elértéktelenedett kötvényeik után.

Magyarországon a Citibank értékesítette a hollandiai székhelyű Lehman Treasury Co. BV kötvényeit ügyfeleinek, a papírok garanciavállalója pedig az amerikai Lehman Brothers Holdings Inc. volt, a két cég ellen jelenleg csődvédelmi eljárás folyik.

A kisbefektetőket több országban kártalanították már a Lehman-kötvényt forgalmazó pénzügyi intézmények, a spanyol Santander és a svájci Credit Suisse is becserélte az elértéktelenedett Lehman-kötvényeket a sajátjaira, Németországban pedig a hannoveri takarékszövetkezet és az ottani Citibank is próbálta kártalanítani ügyfeleit.

Magyarországon azonban más a helyzet, a Citi itteni kirendeltsége makacsul elzárkózik a kliensek kárpótlásától. A társaság azzal védekezik, hogy az értékesítés során feltárták az ügyfelek számára a kötvénnyel kapcsolatos kockázatokat, vagyis azt, hogy a kibocsátó és a garanciavállaló hitelezési kockázatát a befektető viseli.

A biztonságos, tripla A-s értékpapírként egészen 2008 szeptemberéig értékesített kötvényekre a tőkevédettséget és a garanciát egyébként is a Lehman-cégek vállalták, a Citit forgalmazóként semmiféle felelősség nem terheli, a Lehman csődjét pedig sem a Citibank, sem a világ más vezető szakemberei nem tudták előre megjósolni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.