BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félhetnek-e a bankárok?

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter közölte: nem sújtják különadóval a bankmenedzserek részére juttatott, vitás bónuszokat.

"A szövetségi kormány jelenleg nem tervezi a bankárbónuszokra különadót bevezetését" -jelentette ki a CDU-politikus abban az interjújában, amelyet a Deutscher Auslandsdepeschendienst (DAPO) hírügynökségnek adott és amelyet az ORF idéz.

A pénzügyminiszter azonban jelezte, hogy a jövőben a német pénzügyi ágazatban kifizetésre kerülő juttatásokra lényegesen erősebb szabályozások lesznek érvényben, ezek vonatkoznak majd a bónuszkifizetésekre is.

A miniszter célként jelölte meg, hogy "elkerüljék a pénzügyi ágazatban a túlzásokat és a hibás ösztönzőket."  Szerinte a G20-ak által ősszel jóváhagyott részletes javadalmazási standardokat a lehető leggyorsabban és kell bevezetni Németországban.

Nagy-Britanniában decemberben vezették be a bónuszokra fizetendő különadót. Alistair Darling alig fél évvel a pártja számára vereséggel fenyegető parlamenti választások előtt tartotta meg nagy jelentőségű költségvetési beszédét, amelyben egyszeri, ötvenszázalékos adót jelentett be a 25 ezer fontnál magasabb banki jutalmakra. Ezzel arra szeretné rászorítani a pénzintézeteket, hogy minél nagyobb arányban tartalékképzésre és a hitelezés bővítésére fordítsák nyereségüket.

A pénzügyi szféra a szigetországban rosszul fogadta a különadót és számos cég áthelyezte telephelyét, hogy így mentesüljön az adófizetés alól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.