BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kötvénypiaci roadshow-n üzent Oszkó

Az idő sürgetése miatt hozhatta előbbre a devizakötvény-kibocsátást az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK), de elemzők szerint indokolt a gyorsaság.

Így már tegnap elkezdődött Londonban a kötvénypiaci roadshow, amelynek megszervezésére a múlt héten kérte fel az ÁKK a Citigroupot és a Deutsche Bankot. Az Oszkó Péter pénzügyminiszter vezette magyar delegáció célja a nagyobb befektetési alapok megnyerése lehet.

A pénzügyminiszter többeknek is üzent a Financial Times internetes portálján megjelent interjújában. A befektetők megnyerésére azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak már nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatására, és az IMF-csomag fennmaradó hányada biztonsági tartaléknak tekinthető.

Oszkó szerint Magyarország már a piacról is fedezni tudja külső finanszírozási igényeit, és ha az ország a választások után is tartja magát a jelenlegi költségvetési pályához, s ha a piac látja, hogy a költségvetési konszolidáció nem csak egyszeri fellángolás volt, akkor nem lesz szükség a készenléti csomag októberi határidejének a meghoszszabbítására – üzent a pénzügyminiszter az ellenzéknek. Oszkó Péter a befektetőkkel kezdett tárgyalásairól annyit árult el a távirati irodának, hogy ezek célja a piaci finanszírozás lehetőségeinek a felmérése.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Szakértők szerint jó a roadshow időzítése, erre utalhat az is, hogy a múlt héten Lengyelország a tervezett egymilliárddal szemben végül hárommilliárd eurónyi ajánlatot fogadott el a kedvező befektetői hangulatnak köszönhetően. A jelentős túljegyzés Magyarország esetében is előfordulhat, de az ÁKK célja elsősorban az idén lejáró devizakötvények megújítása lehet, ezért másfél milliárd eurónál nagyobb ajánlatot nem valószínű, hogy elfogad – mondja Németh Dávid, az ING elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.