BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget érhet az erős jen kora

Naoto Kan, a japán kormány újonnan kinevezett pénzügyminisztere kijelentette: szeretné elérni, hogy a jen tovább gyengüljön és a megfelelő árfolyam elérése érdekében együttműködésre készült az ország jegybankjával.

Naoto Kan tegnap vette át a pénzügyminiszteri tisztséget 77 éves elődjétől, aki egészségügyi okokra hivatkozva mondott le. Hirohisa Fujit számos elemző bírálta azért, mert véleményük szerint engedte, hogy a japán valuta túl erős árfolyamot érjen el, ez pedig ártott az exportra támaszkodó gazdaságnak.

Az új pénzügyminiszter első sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy azt szeretné, ha a dollár 95 jent érne, ezért a japán jegybankkal együttműködve lépéseket tesz a fizetőeszköz gyengítéséért. A bejelentés nyomán a dollár jegyzése fél jennel erősödött, a jen a mai napon eddig 92,11 és 92,96 dollár között mozgott. A miniszter első sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány addig folytatja a gazdaságélénkítő programokat, amíg azokat szükségesnek tartja.

Ugyanakkor a Credit Suisse elemzője a Telegraph-nak elmondta: Kan köztudottan keményen érvel a vitákban, de egyelőre nem lehet tudni, szót ért-e a piacokkal, időre van szükség képességeinek felismeréséhez.

Nézze meg a devizaárfolyamokat itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.