BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életbiztosítások - unit-linked-ből már többet kasszíroztak a biztosítók

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tavaly év végi előzetes összesítése szerint a folyamatos díjfizetésű unit-linked biztosításokból néhány milliárddal már több érkezett a biztosítók kasszájába 2009-ben, mint az előző évben, de összességében is lassult a rendszeres díjas termékek bevételeinek visszaesése.

Folytatódott az átrendeződés az életbiztosítási piacon: míg az egyszeri díjas termékek - elsősorban a befektetéshez kötött életbiztosítások - díjbevételei tovább csökkentek tavaly, addig a rendszeres díjfizetésű unit-linked életbiztosítások bevételei, ha kismértékben is, de tudtak gyarapodni.
 
„Az életbiztosítások iránti bizalmat mutatja, hogy a meglévő szerződésekkel kapcsolatos díjfizetési fegyelem nem romlott számottevően a válság hatására.” – hangsúlyozta Bartók János az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a befektetések hozamait tekintve kifejezetten jó évet zárt a piac 2009-ben.
 
Az egyszeri díjas unit-linked piac még mindig jóval a válság előtti szinten áll, hiszen az eseti befizetések folyamatosan csökkennek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ügyfelek az elmúlt időszakban sokkal fontosabbnak tartották anyagi tartalékaik mozgósítását, új szerződéseket pedig azért nem kötöttek szívesen, mert inkább kivárták, hogyan alakul a piacok sorsa. – magyarázza Bartók János.

Az elmúlt évben a piaci részesedés alapján is átrendeződött az életbiztosítási szegmens, elsősorban azok javára, akik a rendszeres díjfizetésű termékekben voltak korábban is erősebbek.

Az Aviva csoport nemzetközi tapasztalati is azt támasztják alá, hogy az életbiztosításokban nem rendült meg az ügyfelek bizalma, így jövedelmi helyzetük fokozatos stabilizálódásával az igények is megint növekedni fognak. „Európából származó élet- és nyugdíjbiztosítási árbevételét a tavalyi utolsó negyedben 39 százalékkal már tudta növelni az Aviva csoport, míg globális szinten összességében 21 százalékos bővülést ért el, ami alátámasztja, hogy előbb-utóbb, a magyarországi stabilizációval párhuzamosan az életbiztosítási piac is fel fog éledni.” – mondta el Bartók János.
 
Ami pedig az idei várakozásokat illeti: „Az Aviva Életbiztosító továbbra is élénkülésre számít a piacon, a termékfejlesztési tervünket is ehhez igazítottuk.” – mondta el Bartók János. Természetesen az UL piac, a befektetési egységekhez kötött biztosítások és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése továbbra fontos, de legalább ennyire az, hogy az Aviva egy életbiztosító, vagyis kockázatokat fed le, így a hagyományos, kockázati életbiztosításokra is hangsúlyosan koncentrál. „Termékfejlesztés oldalról az euró alapú módozatok felfutására lehet számítani, amelyekre - várakozásaink szerint - az ügyfelek kedvezően fognak reagálni.”
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.