BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Abszolút csúcson a Dow

A részvénypiac kedden csupán egy irányt ismert: felfelé. A Wall Street egész nap hegymenetben volt, és mindhárom vezető index 18 havi csúcson végzett. Ezt a vártnál jobb ingatlanpiaci mutatók is erősítették, melyek a lassú gazdasági felépülést jelzik. Az indexek új csúcsokra kerülése megnyugvást hozott a befektetőknek, az új egészségügyi reform pedig csak erősítette ezt a jó hangulatot, hiszen a kongresszus megszavazta, az elnök pedig aláírta a törvényt.

Szerző: Tradenet Global

A piac nyitáskor nehezen akart megindulni és eleinte enyhe csökkenés jellemezte, de amint megjött a használt lakások forgalmáról szóló adat, a vevők is megjelentek. Az adat szerint 5.02 millió ingatlan-tranzakció zajlik le évesítve a jelenlegi rátán. Ez a januári 5.05-ös érték után csökkenést mutat, ám még így is jobb, mint a becsült 5 millió. Az ingatlanpiac gyengélkedése jelenti az egyik fő aggályt a befektetők szemében, akik a gazdaság talpra állásának és a kereskedelem korábbi szintre kerülésének biztató jeleit várják.

Ha már ingatlanpiacról van szó, említsük meg a KB Home (KBH $17.15) céget, akik csökkenő veszteségről számoltak be 2009 utolsó negyedévére a megelőző évi Q4-hez képest. Ám a cég pénzügyei még így is alulteljesítik a várakozásokat. A cég a kiábrándító eredmény okaként az ingatlanárak esését és a kereslet csökkenését jelölte meg. A befektetők elégedetlensége a részvény árának -1.7%-os esésében öltött testet.

A Dow Jones 103 pont emelkedéssel (+0.95%) zárt 10 889 ponton. A Kraft (KFT $30.78 +3.53%) és a Pfizer (PFE $17.54 +2.27%) teljesítménye kitűnő volt. Az S&P 500 index 8 pontot erősödve (+0.72%) 1174 ponton zárt. A NASDAQ 20 pont emelkedéssel (+0.82%) került 2415 pontra. A NYSE forgalma még mindig alacsony, csupán 985 millió részvény volt. 2204 papír emelkedett, 823 pedig esett; 460 ért egyéves csúcsra, 40 pedig egyéves mélypontra.

A nehézgép-gyártó Caterpillar (CAT $62.41) papírjai +4.1%-ot ugrottak, miután a Wells Fargo bank a jelenlegi $63-$65-os célárat $73-$75-re emelte a véleményük szerint a cégnek jók a hosszú távú kilátásai.

A befektetők kivettek némi profitot az egészségügyi szektor részvényein elért nyereségeikből, melyek ma is címlapon voltak, hiszen az elnök aláírásával törvényerőre emelte a reformcsomagot. A szektor szépen emelkedett, mivel az ágazat üzleti kilátásaik jelentősen javultak, hiszen újabb 32 millió főre terjed ki a biztosítottak köre. Az egészségbiztosító Humana (HUM 449.02 –0.61%) és a WellPoint (WLP $63.61 –1.21%) is gyengült, az Aetna (AET $34.99 +1.01%) viszont erősödött.
 
S&P 500 (SPY)

Történt néhány sikertelen eladói kísérlet az indexen, de a jó hírek hatására a vevők újult erővel vásároltak. A nyersanyag-index +1.3%-os drágulásával és a technológiai szektor (+0.9%) a legerősebbek voltak a tegnapi kereskedésben. A délután-effektus, ami mostanában jellemző a piacra, kedden elmaradhatatlan volt.

A részvények reggel gyengék voltak, a befektetőket szokás szerint Görögország fizetési nehézségein és a kínai gazdasági lassulása aggasztotta. A nap folyamán viszont ezek a befektetők is csatlakoztak az emelkedő trendhez, így végül újabb 18 havi csúcson zárták a kereskedést, viszont a jelentős forgalom emelkedés ismét elmaradt.

A befektetők figyelme ahogy eddig, most is a munkaerőpiacra és a gazdasági rendszer egészségi állapotára összpontosul.

Első támasz: 109

Az index 8.36 pont, +0.72% emelkedéssel 1174.17 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ is erős volt, és szintén élvezte a „délután-effektust”, amikor a részvények újult erővel emelkedtek; az index így újabb 18 havi csúcson tudott zárni.

Az Intel (INTC 22.67 +1.94%) és a Research in Motion (RIMM $75.40 +2.03%) a legerősebb részvények között voltak a NASDAQ 100-ban.

A Google (GOOG $549 –1.52%) folytatta gyengülését. A webkereső kínai felhasználóit tegnaptól a hong kong-i szerverekre irányítja át a kínai kormánnyal való cenzúra-vitája miatt. A Google úgy gondolja, hogy az embereknek joga van a szabad Internet információihoz hozzájutniuk, a kínai kormány ezt azonban ellenzi. Feltehetőleg a kormány által bérelt crackerek több száz, emberi jogi aktivisták kezelte email-fiókot törtek fel, és kilátásba helyezték a levelezőrendszer teljes betiltását Kínában, ami a Google piacának 35%-át teszi ki.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 46.44 (március 4-én kinyitott gap)

Az index 19.84 pont, +0.82% mozgással 2415.24 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

Minden szektorok legerősebbje a chip-index volt, és új éves csúcson zárt. Amint korábban jeleztük, az index 360 fölé mozdulása megnyitja az utat az új éves magaslatok felé, és tegnap pontosan ez történt. A szektornak a 344-es és 350-es támasz, az EMA20 és EMA50 indikátorok jelenlegi értéke fölött kell maradniuk, és addig rövidtávú emelkedő trendről beszélhetünk.

Elsődleges ellenállás: 371 pont (az éves csúcs)

A szektor 8.22 pont, +2.26% változással 372.47 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor továbbra is túlteljesíti a többi szektor hozamait, hiszen az ágazat több mint 22%-ot drágult az év eleje óta, de a szakértők szerint még van benne erő a további növekedéshez. A cégek ugyanis nagyszerű környezetben dolgoznak, ahol nagyok a profitok és könnyű pénzhez jutni. Erejük a kölcsönök iránti keresletből fog származni, amikor a foglalkoztatottság növekedni kezd, és az üzleti készleteket pótolják.

A Citigroup (C $4.13 +2.23%) folytatta emelkedését. Hétfőn a papír 4%-ot emelkedett, miután Dick Bove (a Rochdale elemzője) semlegesről vételre változtatta ajánlását, hozzátéve, hogy a banknak elég likvid tőkével rendelkezik ahhoz, hogy megoldja ideiglenes nehézségeit, és hosszú távú növekedő pályára álljon. Szerinte „a bank újra fejőstehén lesz, és a részvény hosszú távon olcsónak számít.”

Első támasz: 43.30 (a novemberi mélypont)
Második támasz: 49.86

Az index +0.41 pont, +0.79% változással zárt 52.12 ponton.
 
Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a 2010-es év abszolút győztese, a legerősebb szektor az év eleje óta 33%-os hozamával. Az elmúlt napokban a szektor szűk tartományban kereskedett, mivel a vevők még nem szeretnének megszabadulni részvényeiktől, és további emelkedésre fogadnak. Tegnap azonban a néhány napi pihenő után egy jelentős kitöréssel újra hegymenetbe kezdett. Talán meg sem lepődünk, hogy a szektor újabb árrekordot állított fel.

Első támasz: 1000

A szektor +20.81 pont, +1.69% emelkedéssel 1254 ponton zárt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.