BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érvényét vesztette a régi tőzsdeszabály: a nemesfémek a dollártól független életet élnek

Az elmúlt héten az előrejelzéseknek megfelelően teljes mellszélességgel bizonyított a nemesfémpiac. Az utóbbi időben látványosan elszakadt az arany és az ezüst árfolyama a dollár árfolyammozgásától.

A régi tőzsdeszabály, miszerint erős dollárnál gyenge az arany, érvényét vesztette. Úgy tűnik, hogy a nemesfémek a dollártól független életet élnek - tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Dollárban számolva az arany árfolyama most ismét elérte az unciánkénti 1.140 dolláros erős ellenállási szintet, amelyről viszont elsőre le is pattant. Az alátámasztások változatlanul 1.100, 1.075 és 1.040 dolláros unciánkénti árfolyamnál találhatók. Ugyanakkor érdemes a gyenge euróra is egy pillantást vetni, amely a zabolázhatatlannak tűnő görög államadósság miatt most minden más valutával szemben örvénybe került. Euróban jegyezve ugyanis az aktuális unciánkénti 835 eurós aranyár történelmi rekordnak számít. Jelenleg a nyomás alatt lévő euró mozgatja felfelé az arany árfolyamjegyzését, ami igazolja azt a felvetést, hogy az euró leválthatja a dollárt a világgazdaság vezető valutájának pozíciójából. Vagyis a vezérvaluta-arany páros egymásra hatása továbbra is megfigyelhető, csak éppen a dollárt az euró válthatja a vezérvaluta szerepében.
 
A heti visszatekintésben az arany 2% hozamot eredményezett, míg az ezüst csaknem 7% pluszt tudott elkönyvelni. Ezzel az ezüst technikailag ismét vételi pozícióba került, miután hajszál híján az unciánkénti 15,60 dolláros alátámasztás alá csúszott, majd onnan visszafordult az árfolyam. A következő árfolyamcél a 18,00 és 18,50 dollár közötti környék, ahol ugyanakkor egy erős ellenállási szint is meghúzódik. Mindazonáltal az ezüst piaca rendkívül stabil és belső erőről ad tanúbizonyságot akkor, amikor „abnormálisan” még emelkedni is képes a nap folyamán, mikor az arany árfolyama egyidejűleg enyhén csökken. Ez masszív felvásárlásra enged következtetni a fizikai ezüst piacán, hiszen a határidős piacokról különösebb hírek nem érkeztek. Vajon az ipari felhasználás lódult meg válság idején? Aligha valószínű.
 
Sokkal inkább a befektetési célú keresletnövekedés húzódhat meg a háttérben. Igencsak reális feltételezés az, hogy a "big player"-ek fedezték fel maguknak a föld felszínéről már maradéktalanul eltűnt ezüstben rejlő fantáziát. A kisbefektetők is tartósan magas szinten tartják a keresletet, minek következtében a kedvelt egy unciás befektetési érmék közül az osztrák ezüst Filharmonikus, a kanadai ezüst Juharlevél és az ausztrál ezüst Kookaburra teljesítésénél több hetes várakozás is előfordulhat, kivéve a kiemelt értékesítő partnereket, akik elsőbbséggel rendelkezhetnek a megcsappant készletek felett. Az USA pénzverdéje által forgalomba hozott amerikai ezüst Sas tavaly világszerte 29 millió eladott darabbal óriási sikert könyvelhetett el, de a verde az idén gyakorlatilag már nem is szállít a 2010-es évjáratból az európai piacra.
 
Rendszeresen röppennek fel hírek a piacon, miszerint az EU rajtaütésszerűen máról holnapra ismét áfássá tenné a befektetési aranytermékek forgalomba hozatalát, és 15.000 euróról 1.500 euróra tizedelné a nemesfémvásárlásnál még anonim (pénzmosási törvény) ügyletek értékhatárát. Ezek a tervek övön alul találnák mind az európai forgalmazókat, mind a befektetőket, és csak remélni lehet, hogy nem válnak valóra. Mindazonáltal a magyar törvények eddig sem voltak különösebben liberálisak a nemesfém kereskedelem szabályozását illetően, az adatlap felvétel személyazonosság megállapítása céljából eddig is az ügyletek 99%-ban gyakorlatnak számított, és a készpénzes ügyletek száma sem volt jelentős.

Négyhavi mélyponton a cukor

Négyhavi mélypontra került a fehércukor kedd délutáni jegyzése Londonban arra az előrejelzésre, hogy az eddig vártnál nagyobb lehet az idei indiai cukortermés.

Az indiai cukorgyártók szövetsége (ISMA) kedden ismertetett legújabb előrejelzése szerint India cukortermése 16,8 millió tonna lesz a 2009/2010-es termésévben. Ez 5 százalékkal meghaladja a szövetség korábbi becslését a várhatóan magasabb hozam hatására.

India egyben a világ legnagyobb cukorfogyasztója.

Röviddel 14 óra után a májusi határidős fehércukor ára 571,10 dollár volt tonnánként a londoni határidős és származékos piacon (LIFFE), 2009 november 10-ike óta a legalacsonyabb áron állt.

Az indiai cukorgyártók szövetsége (ISMA) kedden ismertetett legújabb előrejelzése szerint India cukortermése 16,8 millió tonna lesz a 2009/2010-es termésévben. Ez 5 százalékkal meghaladja a szövetség korábbi becslését a várhatóan magasabb hozam hatására.

India egyben a világ legnagyobb cukorfogyasztója.

Röviddel 14 óra után a májusi határidős fehércukor ára 571,10 dollár volt tonnánként a londoni határidős és származékos piacon (LIFFE), 2009 november 10-ike óta a legalacsonyabb áron állt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.