BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem vesz több aranyat Kína

Devizatartalékainak befektetése szempontjából Kína továbbra is kiemelten fontos terepként tekint az amerikai állampapírpiacra, aranytartalékainak jelentős növelésére azonban nem készül - jelentette ki Yi Gang, az ország devizapiaci szabályozó hatóságának vezetője.

Yi a külföldi tőkebeáramlás felfutására számít az idén, ami elmondása szerint a jüan erősödésével kapcsolatos várokozásokat is tükrözi, ám arról nem szólt, hogy Peking hagyná-e a nemzeti valuta felértékelődését.

Kína 2,4 ezer milliárd dolláros devizatartaléka a legnagyobb a világon, annak pontos összetételét azonban Peking államtitokként kezeli. Szakértők becslése szerint a dollár mintegy kétharmados súlyt képviselhet a kosárban. A hatalmas összegek miatt ugyanakkor az összetétel marginális megváltoztatása is komoly piaci következményekkel járhat.

Yi most azt hangsúlyozta, hogy Kína befektetésként kezeli tartalékait, és döntéseit sem politikai, sem rövid távú spekulációs megfontolások nem befolyásolják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.