BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Shortosoknak nagy zrika, egy éves lett Ralika"

"Esztendeje csak vesznek, Nem hiszel a szemednek. Tavaly óta növekszik, Új csúcsokra törekszik" - kezdi elemzését a Cashline. A cég szerint egyre többen fogadnak a kínai valuta erősödésére.

A válságközgazdászként elhíresült Roubini szerint a kínaiak körülbelül 4 százalékos jüan felértékelődést tolerálnának a következő egy évben, mégpedig úgy, hogy a következő negyedévben felhagynának a 20 hónapja tartó dollárhoz való rögzítettségnek, ami önmagában 2 százalékos egyszeri erősödést jelenhetne, utána pedig további 1-2 százalékos lassú felértékelődés következhetne.

Roubini ezen előrejelzése nem olyan agresszív, mint a Bloomberg konszenzusa, amelyet a közgazdász azzal magyaráz, hogy a kínai politikusok is igen óvatos álláspontra helyezkedtek a globális növekedési kilátások kapcsán, így egy túl gyors felértékelődés kényesen érinthetné a kínai gazdaságot, nem is beszélve az exportszektorról (korábban Jim O’Neill, a Goldman Sachs közgazdásza egy 5 százalékos egyszeri felértékelést várt a kínaiaktól).

A kínai kormányzat ugyanakkor más lépésekkel is igyekszik behúzni a gyeplőt, hisz a bankokat is nagyobb tartalékolásra kötelezték, illetve szigorúbb hitelezési politikára szólították fel a pénzintézeteket, mert a túlfűtöttség jelei mutatkoznak a gazdaságban.

A kínai jüan felértékelését már a nyugati világ is sürgeti, korábban Obama elnök is igyekezett meggyőzni a világ legnépesebb országának irányítóit, hogy egy ilyen lépés jelentős mértékben javíthatná a globális egyensúlytalanságokat, nem is beszélve az amerikai termékek nagyobb térnyeréséről, versenyképességéről.

Eközben változik a short ügyletekre vonatkozó szabályozás Németországban. Szigorú jelentési kötelezettséget ró a shortolókra az az új rendszer, amely március 25-től 2011 január végéig lesz hatályban. Az előírás értelmében minden olyan eladási pozíciót jelenteni kell a német pénzügyi felügyeletnek (Bafin), amely az illető részvény kibocsátott állományának 0,2 százaléknál nagyobb hányadát érinti. A Bafin nyilatkozata szerint az új szabályozás azokon az ajánlásokon alapszik, amelyeket az Európai Értékpapír-piaci Szabályozók Bizottsága (CESR) már február végére ígért, de csak a múlt héten tett le az Európai Bizottság asztalára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.