BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A befektetők fejeket követelnek - Forr a levegő!

Az UBS befektetői a mai közgyűlésen kritizálták a bank vezetőségét a magas bónuszok miatt, és annak kapcsán, hogy a cég felmentést kérne a korábbi menedzsment számára a jelentős veszteségeket illetően.

Az UBS várhatóan 2,5 milliárd svájci frankos nyereséget jelent hétfőn az első negyedévre. Ugyanakkor a pénzintézet 2008-ban 21 milliárd frankot veszített az amerikai másodlagos jelzálogpiacon történő rossz befektetések miatt és állam segítségre szorult. A mai közgyűlésen ugyan a vezetőség elismerte, hogy a korábbi menedzsment felelősségre vonásával kapcsolatos igény jogos, úgy vélte, hogy Marcel Ospel és Peter Kurer korábbi elnökök "üldözése" pénz- és időpazarlás lenne.

Vinzenz Mathys, az egyik legnagyobb befektetői csoport, az Ethos szóvivője a BBC szerint elítélte a vezetők felmentésével kapcsolatos döntést. Mathys szerint a bizalom helyreállítását szolgáló lépés lenne, ha a jelenlegi vezetés jogi eljárást indítana a korábbi menedzserek ellen.

A befektetők dühét az is fokozta, hogy Kaspar Villiger jelenlegi elnök elmondta: azért kellett magas bónuszokat fizetnie, hogy megakadályozza legjobb munkatársainak elvándorlását. És ha ez nem lenne elég, az UBS hosszú ideje a svájci-amerikai banktitok vita középpontjában áll. Az amerikai hatóságok szerint a pénzintézet mintegy 15 milliárd dollárnyi vagyon elrejtésében segített az adóelkerülő amerikai polgároknak.

Az UBS, az Egyesült Államok és a svájci kormány tavaly augusztusban megállapodott arról, hogy 4 450 amerikai bankszámla adatait adja ki Washingtonnak, cserébe az amerikai hatóságok ejtik az UBS elleni vádakat. Villiger ma az AFP szerint arra bíztatta Svájcot, hogy fogadja el az erre vonatkozó jogszabályt – nem véletlenül. Ha az UBS elleni amerikai eljárás folytatódik, a pénzintézet akár el is veszítheti működési engedélyét az Egyesült Államokban. Az UBS elnöke egyébként ma elismerte, hogy a pénzintézet is segítséget nyújtott az adóelkerülésben. Villiger ugyanakkor hangsúlyozta, hogy eddig tíz eljárás indult az UBS ellen és egyik sem igazolta a pénzintézet büntetőjogi felelősségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.