BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bűnös színt vall - Ontja a profitot a csaló bank

A "bűnös" színt vall, legalábbis ami a gyorsjelentést illeti, hiszen ma délután teszi közzé negyedéves számait a Goldman Sachs (várt EPS: 4,01 dollár, bázis: 3,39 dollár) – jelenti a Cashline.

A Wall Street legjobban teljesítő bankja vélhetően most is maga mögé utasítja a versenytársakat, hisz a kereskedési üzletág ontja a profitot, és az esetek többségében azt lehet mondani, hogy igen közel áll a tűzhöz, ami a fontos döntéseket illeti. Mindenesetre a Goldman Sachs nagyon sokat profitált az elmúlt 1-2 év konszolidációjából és
pénzügyi viharaiból, hiszen jelentősen nőtt piaci részesedése.

Persze a mostani botrány kicsit megtépázhatja a renoméját, pláne, hogy Európában is átfogó vizsgálatot terveznek indítani a befektetési ház ellen, ugyanakkor a Goldman lobbi ereje jól tükröződik abban is, hogy az amerikai értékpapír felügyelet (SEC) igen csak megosztott volt azon témában, hogy egyáltalán eljárást indítsanak a vétkes ellen (3-2 arányú volt a szavazás). Ennek megfelelően valószínűleg a következmények tekintetében sem várható egyértelmű álláspont, ami csak a Goldman malmára hajtja a vizet.

Más kérdés, hogy számos más esetet is elő kellene szedni a polcokról (például az AIG körüli korábbi mizéria, amiből aztán számos bank profitált állami pénzből), mert bőven lenne mit vizsgálni, annyi kétes dolog történt az elmúlt években. Ez persze csökkenthetné a banki lobbi erejét azon tekintetben, hogy az amerikai kormányzat pénzügyi reformot szeretne véghezvinni a tengerentúlon, megakadályozva azt, hogy a "mutyizás" és a túlzott kockázatvállalás újabb pénzügyi katasztrófához vezessen.

Az IBM-nek is jól ment az első negyedévben, a tegnapi piaczárás után megjelent beszámoló szerint a kék óriás minden főbb eredménysoron felülmúlta (az egyébként nyomott) várakozásokat. A 22,9 milliárd dolláros árbevétel meghaladta a 22,75 milliárdos konszenzust (éves bázison 5,5 százalékos a növekedés), míg a nettó eredmény szintén kedvezőbb lett (1.97 dollár a várt 1,93-mal szemben, ami az egy évvel ezelőtti eredményt 16 százalékkal múlja felül).

Ha mindez még nem lett volna elegendő a jóból, akkor érdemes górcső alá venni az idei évre vonatkozó eredményvárakozást: az IBM már 11,20 dolláros egy részvényre jutó eredményt vár, amely nem csak a piaci konszenzust (11,12 dollár), hanem saját korábbi becslését (11,00) is meghaladta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.