BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fidesz újratárgyalja a hitelprogramot

Az új kormánynak mielőbb tárgyalásokat kell kezdenie a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a készenlétihitel-megállapodás módosításáról vagy egy új programról – jelentette ki Martonyi János a Reutersnek adott interjújában.

A külügyminiszter-jelölt emlékeztetett, a megállapodás októberben jár le, és az új vagy módosított programnak a Fidesz gazdasági élénkítéssel kapcsolatos céljaira is tekintettel kell lennie. Ismert, hogy a Fidesz – retorikájában legalábbis – ellenezte a hitelprogramot a megkötése idején.

A következő kormánypárt már régebben azt állítja: nem tartható az idei hiánycél. S arról is sokszor beszél, hogy megszorító politikával nem lehet kitörni a jelenlegi gazdasági helyzetből.

Legutóbb Orbán Viktor leendő kormányfő nemzetközi sajtóértekezletén közölte: a hiánycélt nem tudjuk tartani, s ezt meg kell értenie az IMF-nek, az Európai  Uniónak egyaránt.

S Magyarországon minden megszorító intézkedés a gazdasági növekedés csökkenését erősítette. Nem intézkedésre van szükség, hanem egy gazdaságpolitikai gondolkodásváltásra – hangoztatta. Utalt arra: van kapcsolatuk az IMF-fel, de mint közölte: tárgyalásra egyelőre nincs felhatalmazása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.