BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jó adós fizeti a rossz bankhitelt

Hiába csökkent történelmi mélypontra a jegybanki alapkamat, a lakossági fogyasztási kölcsönök ára nem lett alacsonyabb, sőt, inkább nőtt az elmúlt egy évben. Ugyanis megugrott a hitelbedőlések száma, így a jó adósok fizetik a bankok rosszul felmért kockázatát.

Átlagosan 24 százalékos kamaton juthatunk személyi kölcsönhöz, ami harmincszázalékos teljes hiteldíj mutatót jelent. Az áruvásárlási hitelek kamata 28 százalék körül alakul, míg a hitelkártyák esetében tartja magát a 35 százalék körüli kamat. Itt a thm 40 százalék körüli. Ezeknek a kölcsönöknek az ára semmit sem csökkent az elmúlt egy évben, jóllehet a jegybanki alapkamat a tavaly tavaszi 9,5 százalékról 5,5 százalékra süllyedt - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Ha valaki a jegybanki alapkamat változását kéri számon a kölcsönök árában is, akkor a bankok előszeretettel hivatkoznak a forrásköltségeikre, csakhogy ebben az esetben ezek is hasonló mértékben lettek olcsóbbak, a fogyasztási hitelek ára azonban semmit nem változott. Ennek oka, hogy megnőtt a bedőlt hitelek aránya és a rossz adósok okozta károkat a jó adósok fizetik meg, azaz a veszteségek tartják magasan a kamatokat - mondta Barabás Gyula, a Magyar Hitelszövetség elnöke.

Az MR1-Kossuth Rádió nunkatársának bankoktól származó, nem hivatalos információi szerint a fedezetlen lakossági hitelek esetében négyszeresére nőtt a bedőlt hitelek aránya, míg a személyi kölcsönöknél, az áruvásárlási hiteleknél és a hitelkártyáknál ez az arány húsz százalék fölé emelkedett, és nyár vége óta ezen a szinten stagnál. Ezt erősítette meg Barabás Gyula is. A kamatok tehát nem a forrásköltségek, hanem a megnövekedett kockázatok miatt nem csökkennek, sőt, az elmúlt egy évben időnként még nőtt is egyes fogyasztási kölcsönök ára.

A bankok tehát a jól fizető adósokkal fizettetik meg a bankok a rosszul felmért kockázatot. Az elmúlt években ugyanis sok olyan adós kapott fogyasztási hitelt, aki halmozta a kölcsönöket, és nem lett volna szabad ennyi hitelt felvennie, de az is általánossá vált a válságban, hogy a devizában, főleg svájci frankban felevett lakáshitelek és autókölcsönök megugrott törlesztő részletét már csak a rendkívül drága személyi hitellel vagy hitelkártyás kölcsönnel tudták az ügyfelek törleszteni.

Hiába erősödött ugyanis a forint az euróval szemben, a svájci frankkal szemben maradt az árfolyam 180-185 forint körül, miközben 150 forintos árfolyamnál vettek fel sokan hitelt, ez pedig a kamatemelésekkel együtt 25-30 százalékkal magasabb törlesztő részletet jelent hosszú távon is. Az ebből a különbségből eredő lukat tömködik be sokan már több mint egy éve a drága fogyasztási kölcsönökkel. A lakás és autóhitelt tehát inkább kifizetik, és inkább a fogyasztási hitellel maradnak adósok, ennek árát pedig a többi, jól fizető adós állja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.