BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A volt Citigroup-vezér sajnálja, de…

A Citigroup korábbi vezérigazgatója ma a pénzügyi válság hátterét vizsgáló bizottság előtt kért elnézést a hitelkrízis miatt, ugyanakkor megvédte a pénzintézetet.

Charles Prince a Reuters jelentése szerint elismerte, hogy a Citigroup túl nagy volt ahhoz, hogy hatékonyan intézkedhessen a 2007 őszén kezdődő pénzügyi válság ellen. Az amerikai Kongresszus illetékes bizottság előtt tartott beszámolójában a volt bankvezér úgy fogalmazott: sajnálja, hogy a menedzsment, élén vele nem látta előre a bekövetkező krízist.

Ugyanakkor Prince kiállt a Citigroup hatalmas mérete és konglomerátum jellegű felépítése mellett. A volt vezérigazgató úgy látja, hogy az amerikai pénzügyi rendszernek szüksége van a Citihez hasonló, óriás pénzintézetekre, de hozzátette: káros, ha egy cég csődje vagy csődközeli állapota a teljes pénzpiacot fenyegeti.

A bizottság három napon keresztül hallgatja meg a pénzvilág kulcsszereplőit és 2 millió oldalnyi dokumentumot tekint át, hogy első kézből szerezzen információt a pénzügyi válság kirobbanásának körülményeiről. Tegnap Alan Greenspant, a Fed volt elnökét hallgatták meg, aki állította , hogy nem az általa preferált alacsony jegybanki alapkamat, hanem a Wall Street trükkjei okolhatóak a helyzetért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.