BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OPEC nem lép közbe

Másfél éves csúcsra emelkedett a nyersolaj ára, az elemzők szerint folytatódhat a drágulás

A világ árutőzsdéin tegnap mind a WTI, mind a brent kőolaj ára 85 dollár közelében mozgott, egy hete pedig 87 dolláros árfolyamával még a másfél éves csúcsot is sikerült megdöntenie, ami piaci vélemények szerint egyértelműen azt jelzi: hosszú távon is a 80 dollár fölötti sávban marad az energiahordozó ára. A Reuters által megkérdezett szakértők korábban azt feltételezték: 70 és 80 dollár között húzódhat az a határ, amelynél a további drágulást megakadályozandó a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) beavatkozik, erre azonban jelenleg semmi nem utal, sőt több vezető OPEC-tisztségviselő kifejezetten cáfolta, hogy intervencióra készülnének.

A hírügynökségeknek nyilatkozó OPEC-képviselők nem láttak összefüggést a márciusi iraki termeléskiesés és az olajárak áprilisi alakulása között: szerintük átmeneti műszaki problémák nem képesek tartósan befolyásolni az olajárak alakulását.

Szó sincs hosszú távú trendről – hangsúlyozta Sokri Ghanem, a líbiai National Oil Corporation elnöke. Egyszerű tőzsdei árfluktuációnak lehetünk tanúi, ennek a kezelése stratégiai döntést semmiképpen sem igényel. Shokri Ghanem azt is cáfolta, hogy az OPEC előzetesen bármilyen árhatárban megállapodott volna, amely fölött a szervezet a kitermelés bővítésével venné elejét az olajárak elszabadulásának. Szaúd-Arábia OPEC-küldöttei szerint az olajárnak legalább a 90-95 dolláros hordónkénti ár fölé kellene kúsznia ahhoz, hogy bárminemű intervenciót komolyan fontolóra vegyenek.

Az AP megjegyezte: az OPEC-országok többségével ellentétben a szaúdiak Kuvaittal és az Arab Emírségekkel egyetemben mindmáig tartják magukat a 2008 vége óta hatályos kvótához, amelyet úgy állapítottak meg, hogy a válság során várható keresletcsökkenés idején se essen számottevően a kőolaj ára.

Árutőzsdei elemzők szerint a be nem avatkozással kapcsolatos megnyilatkozások az OPEC részéről lassú stratégiaváltásról árulkodnak. 2009 második felétől egészen mostanáig a szervezet kitűzött célja az volt, hogy a kőolajárakat a 70 és a 80 dollár közötti sávban tartsa, a világgazdasági fundamentumok javulása nyomán azonban úgy ítéli meg a szervezet: a növekedés most már a 80 dolláros hordónkénti árat is elbírja – nyilatkozta a Reutersnek Amrita Sen, a Barclays Capital elemzője.

Aggódnak a gazdag országok

A 80 dollár fölötti hordónkénti ár már komolyan veszélyezteti a világ vezető gazdaságainak válságból való kilábalását – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség április 13-án közzétett jelentésében, egyszersmind fölhívta a figyelmet: márciusban számottevően csökkent az OPEC-országok által kitermelt kőolaj mennyisége, az iraki kapacitások 10 százalékos szűkülése folytán napi 190 ezer hordóval, 29 millió hordó alá esett a napi összkitermelés.

A legfejlettebb országokat tömörítő OECD keretei közt működő, párizsi székhelyű energiaügynökség szerint ebben a helyzetben a nem OECD-tag országok – mint például India és Kína – az államilag támogatott olajár révén komoly versenyelőnyre tehetnek szert a fejlett gazdaságok kárára.

A legfejlettebb országokat tömörítő OECD keretei közt működő, párizsi székhelyű energiaügynökség szerint ebben a helyzetben a nem OECD-tag országok – mint például India és Kína – az államilag támogatott olajár révén komoly versenyelőnyre tehetnek szert a fejlett gazdaságok kárára. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.