BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre nem hat Orbán offshore lovagozása

A hazai piacon eddig nem tett különösebb hatást a leendő miniszterelnöknek az MNB-elnökkel kapcsolatos kijelentése. Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője a magyarországi és az európai helyzetet elemezte.

A piac pozitívan fogadta a Magyar Nemzeti Bank döntését, hiszen az megfelelt a várakozásoknak – ezt mutatja, hogy az újabb kamatvágás ellenére sem gyengült számottevően a forint – mondta Vizkelety Péter. A Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője úgy látja: a fiskális konszolidációnak és a külső egyensúly javulásának köszönhetően a magyar piac most viszonylag stabil.

Ráadásul a légkört módosítja a választásokat követő felfokozott várakozás, ami a Görögországgal kapcsolatos félelmeket sem engedi beszűrődni a budapesti parkettre. Vizkelety Péter hozzátette: ezen az optimizmuson egyelőre nem változtatnak Orbán Viktor mai, a PSZÁF-fel és az MNB-vel kapcsolatos kijelentései sem (a leendő miniszterelnök szerint nem ülhetnek offshore lovagok a jegybank élén).

A Generali Alapkezelő szakértője a mai európai helyzettel kapcsolatban elmondta: a piac nem először gondolta, hogy Athén pénzügyi stabilitása biztosított, hiszen az Európai Unió már több mentési tervet is vázolt Görögország számára az elmúlt hónapokban. Nem csoda, hogy a piacok nyugtalanok, hiszen a mostani EU-IMF hitel feltételei nem tisztázottak és világosan látszik, hogy Németországban belpolitikai kérdéssé vált, hogy Görögország ne kapjon "biankó csekket". Magyarország viszont látszólag immunis az európai feszültségekre: a forint megőrizte stabilitását és az országkockázatot jelző CDS-felár is alig növekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.