BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelkárosultak: Húszezer család kerülhet utcára!

Kilakoltatás és árverezés fenyeget húszezer családot a hitelkárosultak egyesületének adatai szerint. Az önkormányzatok megvásárolhatnák azokat a lakásokat, amelyeknek a tulajdonosai nem tudják fizetni a részleteket, és ők maradhatnának bérlőként, de eddig csak két önkormányzat vett fel kedvezményes hitelt erre a célra. A kormány szigorítja a lakásárverezési szabályzatot.

A fűtésszezon végével, azaz április 15-től véget ér a kilakoltatási és árverési moratórium. A kormány tavaly ősszel egyszer már módosította a végrehajtási rendeletet a kötelező nyilvános árverezésekkel és azzal, hogy az értékbecslő által megállapított ár 70 százaléka alatt nem értékesíthető az ingatlan. A kormány most ismét változtat szabályozáson - mondta el az MR1 - Kossuth Rádió Krónika című műsorában Szollár Domokos kormányszóvivő

„Az árverezések szabályozását újragondolja a kormány, hogy elejét vegye mindenfajta tisztességtelen kilakoltatásnak. Maguk az árverezések normális részét képezik a különböző hitelszerződéseknek. Nem ott kell megfogni a problémát, hogy az árverezéseket önmagukban szüntetjük meg, hanem sokkal inkább ott, hogy az árverezéseket a lehető legtisztább, legtisztességesebb és legtranszparensebb módon valósítjuk meg. A kormány ebben gondolkodik.”

Az Árverezőház Zrt. igazgatója, Orbán Róbert január végén jelezte, miután egy árverezésük kudarcba fulladt, hogy több sebből vérzik az árverezéseket szabályozó kormányrendelet. Szerinte senki sem tudja, hogy miként, milyen határidővel, milyen módszerekkel adja birtokba az ingatlant a lakó az árverezés után.

A Banki Hitelkárosultak Egyesületének adati szerint a közvetlen kilakoltatással és árverezéssel fenyegetett hitelesek száma már eléri a húszezret. Kevés önkormányzat élt eddig elővásárlási jogával; a Magyar Fejlesztési Bank 60 milliárd forintos keretéből, kedvezményes hitelt december végéig eddig összesen két önkormányzat vett fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.