BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Microsoft: itt a kék halál!

"Kék halál" a Microsoft részvényeinél - a szoftveróriás ugyan a piaci konszenzusnál izmosabb árbevételi mutatót (14,5 vs. 14,4 milliárd dollár) és egy részvényre jutó eredményt tett közzé (0,45 vs. 0,42 dollár) – jelenti a Cashline.

Az elemző hozzáteszi: az utóbbi időszak csillogó gyorsjelentéseinek (Intel, Apple) tükrében kiábrándítónak találták a Microsoft negyedéves beszámolóját. Érdemes azért figyelembe venni, hogy a papír árfolyama tegnap 2,5 éves csúcsra ugrott, részben a szektortársak kedvező vízióinak köszönhetően, így a zárás utáni elektronikus kereskedésben kirajzolódó 5 százalékos korrekció szimpla profitrealizálásnak is felfogható.
 
Emezen akadtak fel a szereplők? Nem, Amazon! - az internetes kiskereskedelmi óriás számai ugyan megfeleltek a piaci várakozásoknak (0,66 dolláros EPS, a piac 0,61 dollárral kalkulált), ám a folyó negyedévre vonatkozó prognózis jócskán alulmúlta a konszenzust: 220 - 320 millió dollár közötti nettó eredményt vár az Amazon erre az időszakra, miközben az elemzői kar 327 millió dollárral kalkulált.

A részvény árfolyama tegnap a rendes kereskedésben 151 dollár fölé ugrott, amely új történelmi csúcsot jelent. A felfokozott várakozások és az elmúlt időszak impozáns gyorsjelentéseinek (Apple, Intel) tükrében azonban nem is annyira meglepő a zárás utáni kereskedésben regisztrált 7 százalékos árfolyamveszteség.

Igen szívhez szóló beszédet intézett Obama elnök a Wall Street bankáraihoz és a nemzethez tegnap, melyben arról próbálta meggyőzni a hallgatóságot, hogy mindannyiuk közös érdeke a pénzügyi reform, a banki kockázatok szétválasztása és csökkentése, hisz nem engedhető meg egy újabb krízis, pláne nem a bankok megmentése adófizetői pénzből.

Ennek megfelelően sokkal nagyobb társadalmi felelősségvállalást kell tanúsítania a pénzügyi szektornak, hisz nem hagyható figyelmen kívül, hogy sok millióan vesztették el munkájukat, illetve a fedelet a fejük fölül. Ehhez képest egyáltalán nem látni, hogy a bankok változtattak volna magatartásukon, tovább folyik a túlzott kockázatvállalás, amelyet óriási bónuszokkal jutalmaznak. Éppen ezért a szenátus mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gátat szabjon egy újabb bedőlésnek, hiába az erős banki lobbi tevékenység, hogy nincs szükség túlzott szabályozásra, mert az nem piacbarát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.