BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roham a hitelekért

Előre hozták tervezett hitelfelvételeiket februárban a háztartások, mivel márciusban hatályba lépett a feltételeket immár jogszabályi szinten is korlátozó, a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet – derül ki a Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett februári hitelstatisztikáiból.

Az MNB adatai szerint a szektornak újonnan folyósított forint- és euróalapú lakás-, valamint szabad felhasználású jelzáloghitelek összértéke jelentősen emelkedett, és hasonló tendencia figyelhető meg a személyi kölcsönöknél is.

Ennek ellenére – a szezonálisan nem igazított adatok alapján – a háztartások februárban is – hasonlóan az elmúlt hónapokhoz – változatlanul nettó hiteltörlesztők voltak, vagyis több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek. Ez ugyanakkor most már csak a devizakölcsönöknek volt köszönhető, hiszen a szektor forinthitel-felvétele már 1,7 milliárd forinttal meghaladta a törlesztésekét.

A háztartások február folyamán forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak - áll az MNB közleményében. Ezek eredőjeként összességében a háztartások több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek. Február folyamán a háztartások betétállománya – az átértékelődés és egyéb változások hatását is figyelembe véve – csökkent. A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hiteltörlesztők, devizában nettó hitelfelvevők voltak, amelyek eredőjeként összességében szintén több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek Emellett lényegesen több forint- és devizabetétet helyeztek el, mint amennyit kivettek.

A devizahitelek állománya a tranzakciókból eredően (az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva) 19,0 milliárd forinttal mérséklődött. A betétállomány a tranzakciókból eredően 40,4 milliárd forinttal csökkent, mivel a forintbetéteknél 27,6 milliárd forint, a devizabetéteknél pedig 12,8 milliárd forint nettó betétkivonás történt. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitelek esetében a nettó hitelfelvétel2 8,8 milliárd forint volt3. A betétek esetében a forintnál 2,5 milliárd forint, míg a devizánál 16,1 milliárd forintnyi nettó elhelyezés történt.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 7,2 milliárd forinttal, míg a devizahiteleinek állománya 3,7 milliárd forinttal csökkent. A forinthitel-állomány csökkenését elsősorban az 5,9 milliárd nettó hiteltörlesztés magyarázza. A devizahitel-állomány nagyságát az 1,0 milliárd forint nettó hitelfelvétel ellenére a 4,7 milliárd forint átértékelődés és egyéb változás mérsékelte.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetét-állománya tranzakcióból eredően 54,6 milliárd forinttal, a devizabetét-állomány 55,2 milliárd forinttal emelkedett, így összességében 109,8 milliárd forint nettó betételhelyezés történt. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthiteleknél 18,9 milliárd forint volt a nettó hitelfelvétel3. A nem pénzügyi vállalatok a forintbetéteik esetében 1,8 milliárd forintnyi kivonást, a devizabetétek esetében 16,2 milliárd forint értékű nettó elhelyezést hajtottak végre.

A külföldi kötelezettségek állománya februárban jelentősen, 167,2 milliárd forinttal nőtt, és a hitelintézetek mérlegfőösszegének 31,3 százalékát tette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.