BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliókat lopott ki a vezérigazgató a MÁV Biztosítóból

Lezárta a nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség a MÁV ÁBE ügyében. Sikkasztás, pénzmosás és több bűncselekmény miatt vádemelési javaslattal éltek az ügyészség felé

Az előzetesen beszerzett adatok alapján megállapították, hogy a MÁV ÁBE bankszámlájáról az elkövető több alkalommal részletekben mindösszesen 358 millió forintot, majd ezt követően színlelt szerződés alapján egy összegben 666 millió forintot – összességében több, mint 1 milliárd forintot – utalt át egy budapesti székhelyű betéti társaság hazai pénzintézetnél vezetett bankszámlájára. Ezen utóbbi összeget, hogy a pénz eredetét leplezzék még ugyanezen a napon továbbutalták az egyesület vezetője és egy hozzá köthető személy hazai magánbankszámlájára - közölte a Vám- és Pénzügyőrség a kemma.hu-val.

Az ügyben felmerült nagy értékű budapesti ingatlan értékesítéshez kapcsolódó 358 millió forint vételár tekintetében az eladó - magyar állampolgárságú - személyek, annak érdekében, hogy az ingatlan értékesítéssel összefüggő adófizetési kötelezettségüket elkerüljék, fiktív kölcsönügylet alapján offshore cégek és más tagállamban vezetett pénzintézeti bankszámlák közbeiktatásával megpróbálták a bűncselekményből származó pénzösszeg eredetét leplezni, az összeget további nyereség érdekében magáncélra fordították.
 
A nyomozás során beszerzett adatok alapján a VPOP megállapította, hogy a korábbi elnök-vezérigazgató családtagjai, személyes ismerősei és érdekeltségi körébe tartozó cégek igénybevételével vonta ki az egyesület vagyonából a fentiekben említett összeget
 
A MÁV ÁBE Intéző Bizottságának elnökét  666 millió forint elkövetési értékre sikkasztás bűntett, és az ezzel összefüggésben elkövetett pénzmosás bűntett, valamint 24 millió forint értékű csalás bűntett,  és 481 millió forint értékű hűtlen kezelés bűntett elkövetésével gyanúsítja a vám- és pénzügyőrség.
 
Az eljárás során további öt embert vontak be gyanúsítottként csalás bűntett, sikkasztás bűntett, hűtlenkezelés bűntett és pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.
 
A beszerzett bizonyítékok megalapozták a hat gyanúsított őrizetbe vételét, közülük ötöt az illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Jelenleg már csak a MÁV ÁBE Intéző Bizottságának elnöke áll kényszerintézkedés hatálya alatt. Ő tavaly március 12-ig volt előzetes letartóztatásban, akkor azonban befizette a Budai Központi Kerületi Bíróság által meghatározott óvadékot, így szabadulása óta lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll a mai napig.
 
Az eljárás során a bíróság zár alá vett egy hatmillió forint értékű ingatlant, valamint 10 bankszámlát a rajtuk szereplő összesen mintegy 371.000.000,- forint erejéig. Biztosítási intézkedésként foglalt le a vám és pénzügyőrség további bankszámlákat is, amelyek feloldását követően 666 millió forint visszautalásra került az Egyesület részére a biztosítóval szemben fennálló követelések kielégítése érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.