BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Utólag könnyű okosnak lenni" - Védekezik a csalással vádolt bank

A Financial Times birtokába jutott dokumentum új fényt derít a Goldman Sachs és az Egyesült Államok értékpapír- és tőzsdebizottsága (SEC) közötti ingatag viszonyra.

Az SEC 20 hónapos vizsgálat után döntött úgy, hogy a Wall Street-i bank ellen csalás miatt emel vádat . A Goldman Sachsnek azért kell felelnie, mert a pénzügyi válság kitörését megelőzően olyan befektetéseket értékesített, amelyek az ingatlanpiac bedőléséből húztak hasznot. Ezen kívül a pénzintézet saját befektetőit is cserben hagyta, amikor a már nem profitábilis eszközöket továbbadta más cégeknek, például fedezeti alapoknak, milliárdos kárt okozva ezzel.

A Goldman tavaly szeptemberben készített egy 40 oldalas dokumentumot, amelyben válaszolt az SEC vádjaira. Ebben a Goldman és ügyvédjei, a Sullivan and Cromvell azt írják, hogy a hatóságok érvelése tele van "fatális hiányosságokkal". Az irat egyúttal bírálja a szabályozó hatóságokat, amiért a "tökéletes utólagos éleslátás" előnyével állapítanak meg felelősséget.

A dokumentum vitatja a SEC-nek azt a központi állítását, miszerint a Goldman félrevezette a befektetőket.  A felügyelet nem kommentálta a Financial Times birtokába jutott dokumentumokat. A lap szerint a Goldman erőfeszítései láthatólag arra irányulnak, hogy meggyőzze a felügyeletet, a banknak nem voltak sem ösztönzői, sem pedig szándékai arra, hogy félrevezesse a befektetőket.  A Goldman arra is rámutatott: az SEC állításával ellentétben nem önös érdekeit tekintve járt el az ügyben, hiszen az ügyleteken75 millió dollárt vesztett.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung közben arról értesült, a német bankfelügyelet is jogi lépést tervez a Goldman ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.