BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A padlóról emelkedett az olaj ára az euróval együtt

Ázsiában pénteken barrelenként 77 dollár fölé emelkedtek az olajárak, megállítva a héten történt 11 százalékos eladási hullámot, miután az euró erősödött a dollárral szemben.

A nyersolaj ára júniusi szállításra 29 centtel drágult 77,40 dollárra hordónként tegnap délután szingapúri idő szerint a New York-i árutőzsdén történt elektronikus kereskedelemben. Az euró pedig, amelynek jegyzése 14 havi mélypontra, 1,2520 dolláros szintre csökkent csütörtökön, pénteken ismét erősödött, 1,2741 dollárig. Az olaj ára így is rendkívül alacsonynak mondható, hiszen az elmúlt időszakban az árfolyam nem esett 80 dollár alá.

"Komolyan vehető a félelem, hogy a görög válság átterjed Spanyolországra és Portugáliára" - olvasható a Sander Capital Advisors jelentésében, amelyet az AP idéz. "Ha az euróval való kereskedés továbbra is alacsonyabb kurzuson folyik, ez plusz nyomást gyakorolhat az olajra" – vélik az elemzők.

Egyes elemzők arra számítanak, hogy az olajárak  ismét emelkedhetnek, mert a globális gazdasági élénkülés ösztönzi a keresletet. Ezért a befektetők figyelemmel kísérik az amerikai munkaügyi minisztériumnak az áprilisi foglalkoztatásra vonatkozó, ma megjelenő jelentését. "Az árak esését átmenetinek tartjuk, mert az olajpiaci fundamentumokban alig volt eddig romlás" - írja a Barclays Capital jelentésében.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.