BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A takarékok profitáltak a válságon

Miközben a válság a pénzügyi szektorban okozta a legnagyobb károkat, a magyarországi takarékok meg tudták őrizni pozíciójukat, sőt éppen a válság mutatta meg a hazai tulajdonban lévő takarékok biztos piaci erejét és szerepét – derül ki az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) 2009. évi beszámolójából.

„A takarékok nem törekednek hirtelen, és gyors növekedésre, a válság pedig arra világított rá, hogy ez a fajta megfontolt építkezés a takarékok hasznára válik: jobb beágyazottságot, stabil működést tesz lehetővé. ” – mondta Varga Antal, a takarékok több mint 90 százalékát tömörítő OTSZ ügyvezető igazgatója.
 
Az összesített mérlegfőösszeg 3,4 százalékkal nőtt 2009-ben, miközben a saját tőke csaknem tíz százalékos növekedés után átlépve a „bűvös” százmilliárdos határt 105,8 milliárd forintra emelkedett.  Javult az Integráció fizetőképességi mutatója is: 16,95-ről 17,57 százalékra, míg adózás utáni eredménye szinte azonos mértékű volt, 2008-ban 9,6, 2010-ben 9,1 milliárd forint.
 
A mintegy 660 milliárd forintos hitelállomány így is 6,9 százalékkal haladta meg tavaly év végén a 2008-as kihelyezések mértékét. „A tavalyi évnek kiemelt szerepe van az Integráció történetében, ugyanis a vállalati hitelportfólió először haladta meg a lakossági hitelek volumenét, a teljes állományon belüli 52,3 százalékos részesedésével. Ami a hitelek megoszlását illeti: a lakáscélú, illetve a fogyasztási kölcsönöknél kisebb állománycsökkenés látszott, miközben az ügyfelek folyószámlahitel iránti igénye tavaly nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Figyelemreméltó, hogy miközben a lakosság megtakarításai a válság hatására drasztikusan csökkentek, hiszen a háztartások többsége inkább korábbi lekötései egy részének, vagy egészének felélésére kényszerült, az OTSZ tagszervezeteinek betétállománya még az elmúlt évben is több mint három százalékkal tudott bővülni. Így a takarékok által kezelt betétek állománya 1 153,8 milliárd forintra emelkedett, amely biztos hátteret jelent a hitelezési tevékenységhez. Ezen a területen szintén fenn tudták tartani a növekedést, csak a lendület csökkent kismértékben. 

Az OTSZ idei évre vonatkozó várakozásaival kapcsolatban Varga Antal elmondta: „A magyarországi takarékok több száz milliárd forint – hitelezésre fordítható – betétállomány birtokában a hazai pénzügyi élet aktív szereplőivé válnak. Az 1800 bankfiókból álló hálózat, az ezt kiszolgáló számítástechnikai rendszer, valamint a kapcsolódó elektronikus banki termékeik ehhez olyan hátteret nyújtanak, amely az üzleti és az állami szféra szereplői számára is előnyöket jelent.” – tette hozzá az OTSZ ügyvezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.