BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Wall Street már nem dől be a jó híreknek

"Mi történt? - Á, csak a szokásos" - ezt a beszélgetést csíptük el tegnap a Wall Streeten és igazából tényleg nem történt tegnap semmi eget rengető – fogalmaz a Cashline.

Egy érdekességet azonban kiemelnénk a kereskedésből, mégpedig a használt lakások eladását tükröző mutatót. Ez az áprilisi adat ugyan jóval magasabb lett a piaci konszenzusnál, a szereplők azonban nem dőltek be a jelentésnek. A magasabb értékesítési adatok ugyanis döntően annak köszönhetőek, hogy április végén futott ki a kormányzati adókedvezmény ebben a szegmensben és a befektetők elgondolkodtak arról, hogy ezt követően mennyivel esnek majd vissza az eladási adatok.

Ez ugyan nem jelent 180 fokos fordulatot a korábbi menetrendhez képest, amikor is minden makroadatot pozitívan értékeltek (ha jó, akkor azért, ha rossz, akkor meg azért, mert fennmarad a jegybank által pumpált olcsó pénz és bőséges likviditás) - ám jelzésértékő lehet a későbbiekre nézve, persze nem csak a lakáspiaci adatok tekintetében.

A pénzügyi reformról is szivárognak az információk, az amerikai tervezet (amit a Szenátus csütörtökön késő este fogadott el) szerint a kormánynak nem áll módjában majd megmenteni a problémás bankokat. Ezzel kapcsolatban a hitelminősítők szinte azonnal jelezték, hogy az implicit állami garancia eltűnése veszélyezteti a bankok hitelbesorolását (nem mintha eddig ezek a hitelminősítések komolyak lettek volna), de ez automatikus eladásokat generált több eszközosztályban is.

Európában is nyomás alá kerültek a bankpapírok, a fokozódó nyomást jól jellemzi, hogy az eddig titokban kezelt és házon belül bonyolított tranzakciókat nap végén több nagyágyú is kénytelen lesz jelenteni (Citibank, Deutsche Bank, UBS, JP Morgan, Morgan Stanley stb.) Ez természetesen nem tépázza meg hírnevüket, de jól jellemzi a megnövekedett érdeklődést és nyomásgyakorlást a szabályozók oldaláról, amely további szigorításokat eredményezhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.