BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az április a nemzetközi részvényalapok hónapja volt

Áprilisban a nemzetközi részvényalapok és a környezetvédelemre összpontosító konstrukciók vitték a prímet. A hosszú kötvényalapok még jól teljesítenek, de a pénzpiaci alapok hozama egyre alacsonyabb.

Áprilisban megtorpant a rali a pénz- és tőkepiacokon, és ez a befektetési alapok teljesítményén is nyomot hagyott. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX mindössze 2 százalékot emelkedett a hónap során, a hosszú lejáratú állampapírok árfolyamát követő MAX index pedig hozzávetőlegesen 1,5 százalékot emelkedett.

Néhány befektetési alap mindennek ellenére is kiemelkedő hozamot ért el a negyedik hónapban. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) adatai szerint ez történt például az Aegon IstanBull részvényalapjával is. A törökországi piacon befektető konstrukció több mint 11 százalékos hozamot ért el a negyedik hónapban, egy éves időtávon nézve pedig a 70 százalékot is meghaladja a nyeresége. A másik nagy nyertes egy származtatott alap, az Access-BWM Meggyőzően kockázatos abszolút hozamú alapja lett, amely 20 százalék körüli hozammal zárta az áprilist. Hosszabb távon azonban ez az alap már kevésbé volt eredményes, 24 százalék körüli éves hozama nagyjából a hosszú kötvényalapokéval egyezik meg. A hónap negatív csúcstartója a Bamosz adatai szerint az OTP Csúcsvállalatok fantázianevű alapja, amelyet csaknem 12 százalékkal értékeltek le, a befektetők tőkéje azonban ebben az alapban biztonságban van, hiszen tőke és hozamvédett konstrukcióról van szó.

A kötvényalapok többsége jól használta ki az állampapír-piaci hozamok csökkenését, és 1 százaléknál is többet szedett magára áprilisban. A legügyesebben az OTP és az Erste portfóliómenedzserei kezelték a vagyont, mindkét alap 1,82 százalékos hozamot ért el a hónap végére. Ennek is köszönhető, hogy egy éves időtávon nézve kategóriájában továbbra is verhetetlennek tűnik az OTP Maxima, hozama még április legvégén is csaknem 40 százalékos volt. A rövid kötvényalapoknál a negyedik hónapban a Concorde és az Aberdeen konstrukciói vitték a prímet, 1,2-1,3 százalékos havi nyereséggel, 12 hónapot vizsgálva viszont ebben a kategóriában is az OTP a nyertes, az Optima hozama csaknem 28 százalékos volt.

A pénzpiaci és likviditási alapok nyeresége az alapkamat csökkenésével párhuzamosan olvadozik. Áprilisban is elértek ugyan néhány tized százalékpontnyi hozamot, de egyéves teljesítményük egyre szerényebb. Mindössze néhány olyan pénzpiaci alap akad már csak, amelynek hozama az elmúlt 12 hónapban meghaladta a tíz százalékot, a likviditási alapok többsége 6-7, a klasszikus pénzpiaci konstrukcióké 8-10 százalékot hozott a konyhára. Kiemelkedő viszont az OTP Euró pénzpiaci alapja, amely annak ellenére, hogy a közös uniós fizetőeszközben denominált, amelynek kamata igen alacsony, 7,35 százalékos hozamot produkált az elmúlt 12 hónap során.

Ami a részvényalapokat illeti, 90 százalék körüli hozamukkal a BUX indexet követő tiszta részvényalapokat egyéves időtávon szinte semmilyen más konstrukció nem tudta megverni. Az elmúlt hónap azonban már nem ezeké az alapoké volt, sokkal sikeresebben szerepeltek bizonyos nemzetközi részvénypiacokon befektető konstrukciók. A felülteljesítők ezúttal jellemzően a közép-európai, az ázsiai térségben és az ingatlanpiacba befektető részvényalapok voltak, emellett a környezetvédelem és a klímaváltozás témáját felkaroló konstrukciók is taroltak.

A származtatott alapok kategóriájában is a már említett Access-BWM mellett egy klímaváltozásra fókuszáló alap érte el az egyik legmagasabb hozamot a hónapban, az OTP Klímaváltozás 130/30 több mint 6,5 százalékot szedett magára. A környezetvédelemben utazó alapok hozama azonban 12 hónapos időszakot vizsgálva az elmúlt hónap nyújtott kiemelkedő teljesítmény ellenére is elmaradnak a többi részvény- vagy származtatott alapétól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.