BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dráma a Wall Streeten - Spekulánsok állnak a háttérben?

A Wall Street indexei május első hete során a valaha tapasztalt egyik legdramatikusabb módon hanyatlottak. A Dow Jones –5.71%-ot, az S&P500 –6.39%-ot, a NASDAQ pedig –7.95%-ot zuhant. Az indexek négy hónapnyi emelkedésüket radírozták ki egyetlen hét alatt.

A hét sztorija csütörtökön történt, a Wall Street történetének egyik legdrámaibb napján, amikor a Dow Jones több mint 1000 pontot (közel 10%-ot) veszített. Ez a valaha látott legélesebb zuhanás volt. A dráma fél órán át tartott, addigra az indexek a zuhanás legnagyobb részét már helyrehozták. A kereskedés végére a vezető indexek 3%-os veszteségben voltak, a Chicago Volatilitás Index (VIX) pedig 34 pontra ugrott. A dráma csúcsán a VIX 40 pontig emelkedett (60%-os ugrással). Az előző héten a VIX még 22 ponton állt.

Szerző: Tradenet Global

Hogy ez miért történt, arról kétféle pletyka is terjeng, az egyikben emberi hiba, a másikban számítógépes technikai hiba okozta, hogy egy eladási megbízás 16 millió helyett 16 milliárd dollár értékben köttetett. Egy pletyka szerint az eladás mögött a Citibank áll, de ezeket cáfolja a CME (chicago-i tőzsde), aki szerint a csütörtöki ügyletkötésben semmi szokatlan nem volt.

A SEC (tőzsdefelügyelet) azt vizsgálja, hogy ez csak egy hiba volt-e, vagy spekulánsok kísérlete, hogy a piacot manipulálják. Csak egy dolog biztos, hogy az agresszív megbízás egy eladási hullámot indított el, akár a stop-loss megbízások aktiválódása, akár a kereskedők által, akik kiszórták a részvényeiket azon aggályaik miatt, hogy a zuhanást az európai hitelkrízis okozta.

A múlt heti kereskedést valóban áthatotta az európai helyzet. Athénban utcai tüntetések zajlottak a görög kormány bejelentése után, mely szerint szigorú megszorítások lépnek életbe a nemzeti adósságállomány visszafizetésének érdekében. A világ azon aggódik, hogy a görög gazdaság összeomlása Európán keresztül az egész világ gazdaságára kihat.
 
A SPY (az S&P 500 ETF), ami múlt héten két és fél hónapi támasza, az EMA20 alá hanyatlott, pénteken az EMA50-et is letörte. A napon belül beszakadás során még az EMA200 alatt is kereskedett.

Mi várható a héten a Wall Street-en?

Hétfő: a magas volatilitás folytatódása várható az európai hírek miatt.

Kedd: szokásos kereskedési nap várható, makrogazdasági bejelentések nélkül.

Szerda: a nyitás előtt megjelenő kereskedelmi mérleg adatai színezik a nap hangulatát.

Csütörtök: A heti foglalkoztatottsági adatok határozzák meg a kereskedés irányát a nyitáskor, és az indexeket a pénteki munkanélküliségi adatokról szóló pletykák fogják befolyásolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.