BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamar megbüntethetik az Orbán-kormányt és a forintot a befektetők

A Bloomberg által megkérdezett elemzők úgy vélik: a forint és az államkötvény megszenvedhetik, ha a leendő miniszterelnök ígéretéhez híven az IMF-hez fordul a költségvetési hiánykorlát emeléséért.

Mint arra a hírügynökség emlékeztet: Orbán Viktor és pártja a választási kampány idején hangsúlyozta, hogy a költségvetési deficit az előző kabinet által kijelölt 3,8 százalékról akár a duplájára emelkedhet, mivel a szocialista kormány megtévesztő adatokkal dolgozott. Matolcsy György leendő gazdasági miniszter pedig nemrég úgy nyilatkozott: 6 százalékra emelkedhet a hiány idén.

A BNP Paribas elemzője, Elisabeth Gruie úgy látja, a piac gyorsan büntetheti Magyarországot, ha bebizonyosodik, hogy a megalakuló Fidesz-kormány enyhíteni akar a költségvetési szigoron. A szakértő úgy fogalmazott: a befektetési közösség többség úgy gondolta, hogy a magasabb hiánycél kieszközlése az IMF-nél csak kampány szlogen volt. A kockázatvállalási kedv most alacsony és ha Orbán Viktor valóban jelzi a Valutaalapnál, hogy magasabbra kívánja tolni a deficit célt, azt a kötvények és a forint árfolyama bánhatja.

Ezt a véleményt erősítette meg Bebesy Dániel is, a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere úgy látja, nincs értelme, hogy a kormány felvállalja ezt a kockázatot, hiszen látható, hogy mennyire nehezen nyeri vissza egy ország a befektetők bizalmát hasonló esetben. A 1,5 milliárd dolláros alap kezelésében résztvevő Bebesy egyre kevesebb államkötvényt tart kézben és úgy látja, hogy a Matolcsy által kitűzött, évi 1 százalékos hiánycél-mérséklés nem tűnik túl ambiciózusnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.