BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiegyezne a tőzsdefelügyelettel a csalással vádolt bank

A Goldman Sachs ügyvédei tárgyalásokat folytatnak az Egyesült államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságával (SEC) egy esetleges egyezségről a csalási üggyel kapcsolatban.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Gregory Palm, a Goldman vezető jogi képviselője más ügyvédekkel és az SEC képviselőivel együtt előzetes tárgyaláson vett részt. Ezeken állítólag nem kerültek szóba feltételek, például a birság összege, vagy az egyezség pontos részletei – írja a Reuters.

Az egyezség lehetőség azért érdekes, mert a Goldman Sachsre az elmúlt hetekben össztűz zúdult a válság kezdetén elkövetett értékpapír manőverek miatt. A Wall Street legsikeresebb bankját azzal vádolják, hogy az ingatlanpiac bedőlésére játszó jelzálog alapú, másodlagos eszközöket értékesített befektetőknek, tudva, hogy azután ezek is veszteséget termelnek. Amikor ez bekövetkezett és a befektetők több mint 1 milliárd dollárt veszítettek, a Goldman kiszállt az üzletből és a rossz eszközöket továbbadta más cégeknek, például fedezeti alapoknak.

A Goldman ügye kapcsán éles vita alakult ki az amerikai közvéleményben. Míg az ítészek egy része a válság kirobbantásának példaképeként említi az óriásbankot, addig több szakértő szerint boszorkányüldözésről van szó és a rendszer hiányosságait kérik számon a bankot. Utóbbi csoportban tartozik egyébként Warren Buffett is, aki egyértelmű támogatását fejezte ki a Goldman vezére felé és hangoztatta, hogy a piac egy része egyszerűen nem érti az ilyen típusú tranzakciókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.