BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfékezheti a medvét a jó munkanélküliségi adat

Az Egyesült Államokban közép-európai idő szerint 14:30-kor tette közzé a Munkaügyi Minisztérium a 2010. áprilisra vonatkozó munkaerőpiaci statisztikát, amely szerint - a várakozásoknak megfelelően - az egymást követő negyedik hónapon belül már harmadjára nőtt a foglalkoztatottság a világ legnagyobb gazdaságában.

Az úgy nevezett headline adat, a munkanélküliségi ráta három egymást követő hónap stagnálását követően, 9.9%-ra ugrott. A ráta megugrása önmagában talán negatívnak tekinthető, azonban ha az adatok mélyére tekintünk, azt is jelentheti, hogy a pénzpiaci, majd reálgazdasági válság beköszönte óta állásukat elvesztő, esetleg inaktívvá váló egyének kezdenek visszatérni a munkaerőpiacra és magukat ismét munkanélküliként regisztrálják. Ez pedig akár pozitívan is értékelendő.

A befektetők által sokkal inkább követett mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása jelentősen felpattant márciushoz képest: összesen 290 ezerrel többen dolgoztak a gazdaságban áprilisban, márciushoz képest.

Az áprilisi adatok minden tekintetben felülmúlták a várakozásokat, hiszen még a 2010-es amerikai népszámlálás torzító hatásától megtisztított adat is azt mutatta, hogy a magánszektorban dinamikusan beindult a munkaerő felvétel.

Kérdés, hogy mit lép erre a Fed, amely legközelebb június 23-án tartja rendes, kamatmeghatározó ülését. Arra az Equilor még semmiképpen sem számít, hogy a kamatemelésnek még csak a lehetősége is felvetődjön az ülésen, azonban azt már a mai adatok fényében is igen reálisnak tartják, hogy a jegybanki retorikát tovább "finomhangolja" a Fed.

A mai statisztika megjelenésének piaci hatásait nehéz lehet megbecsülni majd a mai nap végén. Az elsődleges reakciók mindenképpen meglepőek voltak abban a tekintetben, hogy a minden szinten felülteljesítő adatokra eladói hullám érkezett a piacokra, azaz a befektetők arra használták fel a pozitív adatokat az első percekben, hogy inkább eladjanak. Emellett a nemzetközi befektetői hangulat az eszkalálódó görög adósságválság hatására továbbra is rendkívül bizonytalan.

A bizonytalanság pedig egyet jelent a kockázatos befektetési eszközök eladásával, amely kivétel nélkül érinthet minden feltörekvő piacot, így a magyar részvény- és kötvénypiacot, illetve különös tekintettel a magyar forintot is. A fentiek ellenére az elemző cég inkább arra számít, hogy a mai amerikai kereskedésben még érződhet a pozitív munkaerőpiaci adatok hatása és talán kis ideig megszakadhat az eső széria az USA részvénypiacain.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.