BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel fáradt mantrázása csak ront a pénzpiacokon

A Fortune magazin elemzése szerint a Németországban tegnap bevezetett shorttilalom semmilyen eredménnyel nem jár majd, sőt, még ronthat is a helyzeten.

Tegnap a német hatóságok bejelentették, hogy ideiglenesen megtiltják a shortolást. A hírre az amerikai piacok eladásba kezdtek, a fontosabb európai tőzsdék 2-3,5 százalékos mínuszba lendültek – mint a Fortune magazin írja –, előre látható módon.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC 2008-ba már tett egy hasonló kísérletet a shortolás megakadályozására, amely nem járt sikerrel. A lépés kimutathatóan nem emelte a pénzpiacok bizalmát, csak a volatilitást csökkentette rövid távon. A piacok tegnapi reakciója pedig azt mutatja, hogy a befektetők a német döntés kapcsán is hasonlóan reagálnak.

A lap megfogalmazása szerint Merkel kancellár csak ismétli azt a megfáradt mantrát, mely szerint a piaci folyamatokra fogadó befektetők a hibásak a zuhanórepülésért. Valójában a befektetők csak rájátszanak a pénzpiaci helyzetekre, de semmiképp nem alakulhatóak azok kialakulásáért, így a jelenlegi válságot gerjesztő túlburjánzó államadósságokért sem.

Ráadásul a tegnapi bejelentést a befektetők úgy értelmezhetik, hogy további rossz hírek érkezhetnek és az európai fundamentumok rosszul alakulnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.