BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kedvez a fontnak a választási eredmény

Az angol font, az állampapírok és a tőzsde szempontjából a brit választások a lehető legkomorabb eredményt hozták – írja elemzésében a Saxo Bank.

A "döntésképtelenségig" kiegyenlített parlamentben a Munkáspárt és a Liberális Demokraták közötti koalíciószerű formáció a legvalószínűbb, ha meg tudnak állapodni a brit választási rendszerről tartandó népszavazás kérdésében, amely arra a kérdésre keresné a választ, hogy az "Egyesült Királyság túllépjen-e az "első befutó" rendszerén valamilyen arányos képviselet felé".

Politikáját tekintve a koalíció egyértelműen a középtől balra húz, és így a hiány kezelésében az adóemelés nagyobb hangsúlyt kap, mint a kiadások visszafogása, ami a közgazdászok szerint a növekedés fenntartásának legsilányabb módszere a hiány visszaszorításának idején.
Következésképpen arra lehet számítani, hogy a font, az állampapírok és a tőzsde folytatja vesszőfutását, hiszen egy hónapos időtávlatban a font árfolyama 1,40, az 1 éves lejáratú államkötvény hozama 4,5 százalék, a tőzsdeindex pedig 4500 felé tendál.

Ezeken a piacokon a nehézségeket az euró adósság válsága miatt beálló globális kockázati étvágytalanság tovább fokozza, ami akár a Lehman jelenség megismétlődésével is járhat. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.