BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Öngerjesztő ördögi körben vagyunk" - A short-tilalom visszaüt

Az amerikai részvények tegnap hanyatlással zártak, visszaadva a nap elején realizált nyereségeiket. A rossz hangulatot az euró esése okozta, melyre a befektetők az európai hitelkrízis megtestesítőjeként tekintenek.

Szerző: Tradenet Global

„Egy öngerjesztő ördögi körben vagyunk. Ha valaki megütné a piacot, talán minden helyreállna.” – mondja Jack Ablin, a Harris Private Bank befektetési igazgatója. Az európai fizetőeszköz és az amerikai részvények délutáni megremegése egybeesett a hírrel, miszerint a német döntéshozók a fedezetlen short-eladások ideiglenes tilalmát fontolgatják néhány európai értékpapírnál.

A Dow Jones (DJIA 10,511, -114.88, -1.1%) 30 komponenséből 29 hanyatlott. A nap folyamán 90 pontos nyeresége is volt. A Nasdaq Composite Index (COMP 2,317, -36.97, -1.57%) követte az egész piacot átfogó zuhanást.

Az euro –1.4%-os hanyatlással újabb négyéves mélypontra esett a dollárral szemben, az 1.2159-es szinten végzett. A dollár-index (DXY 87.26, +0.10, +0.11%) 1%-ot emelkedett. „Az euró nagyfokú gyengülése miatt sok befektető kiszállt most a piacról.” – kommentálta Ablin.

A devizapiaci kereskedők véleménye szerint az európai államkötvények és vállalati részvények shortolásának tilalma sebezhetőnek mutatja az eurót a befektetők szemében, akik így az európai kilátások ellen fogadnak majd. „Ha az európaiak eltiltják a piac szereplőit a mindennapos és törvényes befektetési eszközöktől, akkor a görögök és portugálok ellen fogadó befektetők más utakat keresnek majd, és ezeknek egyike lesz az euro shortolása.” – írja Win Thin, a Brown Brothers Harriman devizapiaci stratégája.

Az S&P 500 Index (SPX 1,121, -16.14, -1.42%) 1120.80 pontra esett. A 10 szektorból a legrosszabb a pénzügyi ágazat volt.

A hitelkártya-cégeknek különösen nehéz napjuk volt, mivel a széleskörű banki regulázásról szóló törvényjavaslat nemsokára szavazásra kerül, a Standard & Poor''s szerint pedig a bankkártya-hitelek kamatlába áprilisban harmadik hónapja emelkedik sorozatban.

A Discover Financial Services (DFS 13.46, -0.75, -5.28%) , a Visa Inc. (V 70.09, -4.62, -6.18%) és a MasterCard Inc. (MA 202.81, -8.00, -3.79%) részvényei is komoly esést könyvelhettek el. "Mindenki joggal aggódik Európa miatt, de szerintem a piacok helyzete még aggasztóbb, és előzetes figyelmeztetés nélkül összeomolhat. Ez megijeszti a kisbefektetőket és a kifinomult nagybefektetőket is.” – állítja Hugh Johnson, a Johnson Illington Advisors elnöke.

Minden emelkedő részvényre három zuhanó papír jutott a NYSE-n, 1.5 milliárdos forgalom mellett.

A nyersolaj ára 67 cent eséssel 69.41 dolláron zárt.

S&P 500 (SPY)

A keddi napot emelkedéssel kezdte az amerikai piac, ám az optimizmus nem tartott sokáig. A rést, amit hagyott maga után, nagyon hamar betöltötte és egész nap egyértelmű lefelé trendben folyt a kereskedés. A negatív hangulatba valószínűleg a rosszabb hírek is közrejátszottak.

Technikai szempontból nagyon lefelé tendál az árfolyam. Egy marubozu majdnem elnyelte a tegnapi kalapácsot. Meglehetősen erős eladói nyomás uralkodik, ámbár további megerősítés szükséges. A kalapács minimumának meghaladása fogja alátámasztani a csökkenés folytatódását. Erősen bearishnek mondható jelenleg az árfolyam. Ráadásul az esésekben nagyobb a forgalom!

Az ETF 3,38 pont csökkenéssel 111.50 ponton zárt.
 
NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ is ugyanazt produkálta, mint a SPY. Szintén egy átszúró alakzatot formált, ami a bearish mozgást vetíti előre. Itt is megerősítésre van szükség, de a globális negatív hangulat ezt erősíti.

Az ETF 1.04 pont csökkenéssel 46.43 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

Itt is egy marubozu szerű gyertya, ami egyben egy elnyelési és szúró alakzatot formált. Ez itt, ha lehet, még negatívabb képet festhet. Márpedig ha ez az index csökken, akkor bizony a NASDAQ is erőteljesen csökkenni fog. A megerősítés ide is kell.

A szektor 13.83 pont csökkenéssel 349.85 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankok esetében már megerősítés is érkezett a negatív mozgásra. Ráadásul közel vagyunk a korábbi aljhoz, ami a csökkenő trend kiújulását és bizonyosságát vetíti előre, amennyiben az árfolyam ezt a szintet is meghaladja lefelé. A pénzügyi cégek körüli bizonytalanság erre a negatív hangulatra csak rásegít.

Az index 1.98 pont csökkenéssel zárt 51.24 ponton.

Biotech ($BTK)

Az év nagy nyertese, a Biotechnológiai szektor is túl van egy nagyobb korrekción. Habár úgy néz ki, még nem ért véget a csökkenés benne. Pár bizonytalanságot jelző gyertyát is kaptunk az elmúlt pár napban. Két inside bar is kialakult, amelyekből való ki- vagy letörés megerősítheti a következő irányt. Fontos, hogy az árfolyam a február elejétől induló nagy felfelé swing 61%-os korrekciója után van. Ha meghaladja a legutóbbi aljat, akkor bizony egy hosszabb távú csökkenés is bekövetkezhet. Egyelőre csúcs-völgy elemzés alapján csökkenő trendben van az árfolyam.

A szektor 7.52 pont csökkenéssel 1085 ponton zárt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.