BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlóra küldték az eurót

Az euró ma négy éve nem látott mélységbe zuhant a dollárral szemben, miközben a befektetők amiatt aggódnak, hogy a költségvetési megszorítások visszavetik a zóna gazdasági fejlődését.

Egy euró ma 1,2237 dollárt ért, a közös európai valuta négy éve nem volt ilyen gyenge a dollárhoz képest. John Kyriakopoulos, a Sydney-i National Australia Bank elemzője úgy látja, a deviza gyengülését most az európai gazdaság fejlődésével kapcsolatos aggodalmak mozgatják - jelenti a BBC.

Az euró "megtámogatására" szolgáló, 750 milliárd eurós mentőcsomagot eleinte lelkesen fogadták a piacok, de a megnyugvás átmenetinek bizonyult, már a következő napokban újra megkezdődött a tőzsdék gyengélkedése. A feszültségeket tovább növeli, hogy emellett Spanyolország és Portugália is a nehéz költségvetési helyzettel küzd.

A leminősítéseket követően mindkét mediterrán ország szigorú megszorító intézkedések mellett döntött, amelyek nem kevés belső konfliktust generáltak a két országban. Pénteken 6,6 százalékot zuhant a vezető spanyol tőzsdeindex, de csökkenéseket könyvelt el Franciaország is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.