BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pusztító árvíz - Megéri havi 3 ezer forintot fizetni

Az elmúlt napok viharos időjárása miatt keletkezetett károk összege elérheti az 5 milliárd forintot – állapítja meg a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kedd délelőtt készített gyorsjelentése. A biztosítókhoz érkezett kárbejelentések száma már meghaladta a 11 ezret, az eddig bejelentett kárösszeg pedig a 1,5 milliárd forintot.

A Mabisz tagbiztosítóinak előzetes adatai szerint 2010.május 18-án délelőtt 10 óráig összesen 11 260 kárbejelentés érkezett, a károk becsült értéke pedig meghaladta a 1,5 milliárd forintot. Szinte minden társaságnál elsőbbséget élvez a rendkívüli időjárási károk felmérése: a nagy társaságok a kevésbé sújtott területekről kárszakértőket csoportosítanak át, a kisebb károk esetén telefonos kárrendezést alkalmaznak. Mivel az elöntött ingatlanok csak a víz visszavonulása után szemlézhetőek, így jelenleg a víz alá nem került ingatlanok kárfelmérése zajlik.

A biztosítók a kárrendezés felgyorsítása érdekében a károsultaknak kárelőleget folyósítanak. A hitellel terhelt ingatlanok esetében a bankok a kisebb károkban (néhány százezer forintig) általában nem kérik bevonásukat a kárrendezésbe, nagyobb károk esetén – a hitelszerződésben foglaltak szerint – a hitelező bank bevonása is szükséges, amelyre a kárrendezési eljárásban figyelemmel kell lenni.

Kisbenedek Péter közölte: jelenleg csupán a magyar lakásállomány alig 72 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, ami 38 ezerrel kevesebb szerződést takar, mint 2008 végén. Pedig az alap lakásbiztosítások minden esetben fedezetet nyújtanak a jelenlegi és a hasonló jellegű elemi károkra, amelynek díja egy családi ház esetében – mérettől függően - átlagosan havi 2-3 ezer forint.

A globális biztosítási üzletben a biztosított veszteségek 35-40 százaléka a természeti katasztrófák eredménye. Több mint háromnegyede ezeknek a károknak vihar és árvízkár, így a jelenség figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat. – fejezte be a MABISZ elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.