BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszik ki a pénzt a bankbetétekből

Hónapok óta több pénzt vonnak ki a betétekből a háztartások, mint amennyit újonnan elhelyeznek: márciusban például a betétállomány a tranzakciókból eredően 95 milliárd forinttal csökkent.

A jelenség több okból sem meglepő. Egyrészt a pénzügyi szolgáltatók által fizetett kamatok mérséklődése nem akar fékeződni, másrészt a klasszikus lekötött betéteknek egyre erősebb a konkurenciájuk.

Forintárfolyam ide, vagy oda, még lehet kamatcsökkentés

Az egyre halványabb kereslet ellenére ugyanakkor az akciós ajánlatok száma nem vagy alig mérséklődött.

A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint pedig a forintbetéteknél 87,7 milliárdos nettó kivonás, míg a devizánál 40 milliárd forintnyi nettó elhelyezés történt.

Szűkmarkúak a bankok a lekötött betétekkel


Az apadó lakossági betétállomány több okkal is magyarázható: egyrészt a jegybanki statisztikák alapján a pénzügyi szolgáltatók által fizetett kamatok mérséklődése sem akar fékeződni.

Szűkmarkúak a bankok a lekötött betétekkel


Az erősebb konkurenciát ugyanakkor kétségkívül a befektetési alapok jelentik a betétek számára. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Országos Szövetsége (Bamosz) adatai szerint április végén történelmi csúcsra, 3400 milliárd forintra emelkedett az alapokban lévő állomány, és csak ebben a hónapban több mint 80 milliárd forinttal emelkedett a vagyonuk.

Magas a bankok jövedelmezősége: az ügyfelekre hárítottak

A válság kapcsán kialakult forrásínség ellenére továbbra sem kápráztatják el a hosszú távú betétlekötésekben gondolkodó ügyfeleket a bankok.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.