BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A "mégis tartjuk a hiánycélt" nyilatkozat nem elég a jó piaci hangulathoz

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 296,77 pontos csökkenéssel, 20.992,16 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 1,39 százalékkal gyengült.

Folytatódhat az esés a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn, mivel a nemzetközi befektetői hangulat továbbra is pesszimista - vélték az MTI által megkérdezett részvénypiaci elemzők hétfőn.

A CIB Bank hétfői elemzése alapján elsősorban a nemzetközi hangulat határozhatja meg a hétfői magyar kereskedés irányát, amit az esetleges újabb kormányzati bejelentések is befolyásolhatnak.

A CIB Bank elemzői rámutattak: egyelőre úgy tűnik, a piacok nem elégedtek meg a korrekció jelenlegi mértékével, mivel az európai határidős indexek további egy százalékos mínuszban állnak, az amerikai határidős mutató is mínuszos, és a japán index is több mint 3 százalékot veszített már hétfőn az értékéből.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Kiemelték: Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter hétfő reggel bejelentette, hogy a 3,8 százalékos költségvetési hiányt mindenképp tartani kívánja a kormány a 3 éves adócsökkentési program mellett, így kiderülhet, hogy ez elég lesz-e arra, hogy jóvátegye a múlt héten elszenvedett bizalomvesztést a piac részéről. A CIB szerint a bejelentés ellenére a befektetők valószínűleg továbbra is gazdaságpolitikai konkrétumokat, számszerűsített döntéseket követelnek majd.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: nem várható, hogy hétfőn pozitív hangulatba kerülnének a nemzetközi piacok, ezért a kormány nem tudja majd olyan könnyen helyreállítani a magyar piaci hangulatot egy "mégis tartjuk a hiánycélt" nyilatkozattal, mint ahogy azt elrontani sikerült csütörtök-pénteken a csőd emlegetésével.

A szakértő ennek ellenére úgy vélte, hogy a magyar börze talán megúszhatja az "újabb vérfürdőt", mivel a kormánynak a lokális hangulatra nagyobb a hatása, és a forint euróval szembeni árfolyama sem gyengült tovább.

Az elemző szerint, ha a nemzetközi piacokon ismét eluralkodna az optimizmus, akkor a Budapesti Értéktőzsdén is nagy felpattanás jöhetne, addig viszont félő, hogy egy újabb esés határozza majd meg a magyar börze kereskedését.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 734,86 pontos, 3,34 százalékos csökkenéssel, 21.288,93 ponton zárt pénteken.

MTI Eco-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.