BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába erősödött a forint, a frank még mindig drága

Megnyugtatta valamennyire a piacokat a G20-ak hétvégi találkozója, illetve az ott született megállapodás.

A gazdasági növekedés ösztönzését és a költségvetési deficit csökkentésére való törekvést egyaránt támogató zárónyilatkozat megnyugtató hatással lehet a piacokra. A találkozó előtt, pénteken a nemzetközi piacon még óvatosak voltak a befektetők, ennek eredményeként az euró gyengült, a dollárhoz mért árfolyama 1,2250-re csökkent, ám hétvégén és hétfőn javult a helyzet, a reggeli órákban 1,2370 körül ingadozott a kurzus.

Enyhe erősödést mutatott nyitás után a forint is: az euróval szembeni jegyzések 283 alá süllyedtek a reggeli kereskedésben. Kilenc óra után nem sokkal az uniós devizáért már csak 282,75 forintot kértek a bankközi devizapiacon. A forint erősödésével párhuzamosan a lengyel zloty és a cseh korona is izmosodott. A dollár ma reggeli jegyzésára 228,5-229 forint körül mozgott a péntek késő délutáni 230-231 körüli szint után. A svájci frank azonban még mindig erős. Bár kissé visszaesett az árfolyama, 210 forint alá, de ez csak kicsiny mértékű gyengülést jelentett; negyed tízkor az alpesi devizát 209,57 forintért adták s vették.

A tőzsdét illetően többen úgy vélik, hogy az elmúlt heti esést követően most jöhet némi javulás. A pénteki jelentős - több mint 2 százalékos - süllyedés után hétfőn a javulás irányába mutatott a nyitás: a BUX 0,2 százalékos mínusszal kezdte a hetet. A vezető részvények közül a Richter árfolyama nem változott, 41 330 forint volt a kezdés után. A Magyar Telekom 0,3 százalékkal 642 forintra, a Mol 0,2 százalékkal 18 560 forintra gyengült, az OTP Bank jegyzése szintén 0,2 százalékkal 4810 forintra csökkent.

Az árupiacokan hetek óta szárnyaló arany a következő napokban újabb árrekordot dönthet. A piaci bizonytalanságok és az iráni atomprogramomról szóló hírek továbbra is felfelé hajtják a sárga nemesfém árfolyamát.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.