BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jókedvűen ébredt a forint és a tőzsde

A forint ugyan ingadozással kezdte a napot, de átlag 278,44 forintot ért egy euró a reggel hat óra óta eltelt időszakban. A BUX enyhe pluszban áll röviddel a nyitás után.

A felfutó amerikai tőzsdék után ma reggel Ázsiában is felfelé fordultak az indexek, igaz mértékük visszafogottabb volt. A japán Nikkei például 1,5 százalékkal emelkedett. Amerikában a vezető amerikai indexek közül az S&P 3, a Dow és a Nasdaq 2,8 százalékkal kúszott feljebb.

A részvénypiacok szempontjából egyébként tegnap csupa jó hír jelent meg: így a várakozásoknál jobb kínai exportadat, az Európai Központi Bank elnökének piacnyugtató szavai, valamint az euró erősödése. Az EKB legfrissebb elemzése a korábbinál optimistább képet fest az eurózóna gazdaságáról, a csütörtökön közzétett prognózis szerint az idén 0,7-1,3 százalékkal növekedhet az eurózóna GDP-je, szemben a márciusi előrejelzésben szereplő 0,4-1,2 százalékkal. 

Ma reggel erős szintről indult a forint jegyzésára is, így a csütörtöki ingadozás után stabilabb, jó kilátásokkal kecsegtető napra számíthatunk. A magyar fizetőeszköz a 278-as szintről kezdte meg a pénteki napot, s várhatóan a tegnapi folyamatokhoz hasonlóan ma is az euró-dollár mozgatja majd a forintot a bankközi devizapiacon. Elemzők szerint a forint pénteken a 277-282 forint/euró sávban ingadozhat.

Reggel kilenc órakor az euró jegyzésára 278,51 forint volt, szemben a tegnap késő délutáni 279,18 forinttal. A dollárért ma reggel 230,51 forintot kértek, ami alig mutat elmozdulást a tegnap 17 óra körüli 230,60 forinthoz képest. A svájci frankot reggel 201,52 forintért adták-vették a piacokon, a tegnapi 202,05 forint után.

A BUX péntek reggel másfél százalék körüli pluszban nyitott, s most úgy tűnik, van arra esély, hogy jó hangulatban zárhassa a hetet a pesti tőzsde. A kereskedés első órájában kissé ugyan visszesett az index, de a vezető részvények közül mind az OTP, mind a Mol, mind az MTelekom pluszban állt; csupán a Richter szaladt le a minimális negatív tartományba.

A CIB Bank elemzése rámutat: csütörtökön - főleg egyedi hírek hatására - jókedvre derültek a piacok, a fő részvényindexek mindenhol pozitív tartományban zártak, az euró az európai és amerikai kereskedési órákban erősödött. A szakártők ennek megfelelően emelkedést várnak ma a tőzsdétől.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.