BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína izmozása öt éves csúcsra tolta fel a jüant

A G20-ak kanadai csúcsértekezlete közel öt éves csúcsmagasságára erősített a jüan a dollárral szemben.

Az átváltási sáv középső értéke jelenleg dolláronként 6,7890 jüan - közölte a kínai központi bank hétfőn Pekingben. Ezzel a kínai valuta értéke a legmagasabb szintre erősödött 2005 júliusa óta. 

A G20-ak torontói záróértekezletén Barack Obama elnök azt mondta, elvárja, hogy Kína beváltsa a rugalmasabb jüan árfolyamra tett ígéretét. Ám Kína kérésére az erre vonatkozó ígéret nem szerepelt a csoport által aláírt. Hu Jintao elnök sem nyilatkozott a kanadai csúcson a jüan kurzusáról – jelenti az N24.

Kína 2005. július elsején vezette be árfolyamreformját, de 2008-ban - a válság hatására - a kormány szűkítette a lebegtetés sávját, a központilag meghatározott dollárárfolyam az év közepétől lényegében nem változott. A kínai jegybank hat napja közölte, hogy lépéseket tesz az árfolyam rugalmasabbá tételére, ennek ellenére az Egyesült Államok új és határozottabb döntést vár Pekingtől. A jüan azért okoz konfliktust a két ország között, mert az amerikai fél állítása szerint a mesterségesen alacsonyan tartott árfolyam aránytalan versenyelőnyt biztosít a kínai exportőrök számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.