BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lízingcégek: rosszkor jön a bankadó

A Magyar Lízingszövetségnél még nem tudják, hogy a pénzügyi szektorból beszedni tervezett "bankadóból" mennyi jut az ágazatra.

Lévai Gábor, a szervezet főtitkára az MTI-nek elmondta: arra várnak, hogy találkozhassanak a kormány képviselőivel, és megismerhessék a részleteket.

A kormány akcióterve szerint a bankokra, biztosítókra és pénzügyi vállalkozásokra "bankadót" rónak ki, már az idén - a 2010-es költségvetésben tervezett 13 milliárd forint különadót is beszámítva - összesen 200 milliárd forintot kellene befizetniük az államkasszába. Az adót három évre vezetnék be.

Még nem hozták nyilvánosságra, hogy az elvonás hogyan oszlik meg a különböző pénzügyi szegmensek között, illetve azokon belül a különböző piaci szereplők között. Az MTI információi szerint az összeg több mint felét a bankoktól várja a kormány.

Lévai Gábor rámutatott: a lízingcégeknek más a helyzetük, mint a bankoknak vagy a biztosítóknak. A szektor tavaly legalább 25 milliárd forint veszteséget termelt, miközben összesített jegyzett tőkéjük 70 milliárd forint. Nagyon komoly vagyonvesztésről van szó, több céget tavaly fel is kellett tőkésíteni.

A bankadó pontos hatását a lízingszektorra még nehéz becsülni, ehhez ismerni kellene a számokat, s azt, hogy milyen alapon vetik ki az adót, ez befolyásolja ugyanis, hogy az egyes cégeket hogyan fogja érinteni - mondta.

A főtitkár szerint bármekkora összegről lesz szó, az adó nagyon rossz periódusban éri a lízingcégeket. A lízingpiacon már második éve visszaesés van, a veszteségek masszívak mind az autófinanszírozásban, mind a kis- és középvállalkozói üzletágban, s itt nincs olyan üzletág, ami ezt kompenzálná.

Hozzátette: az idén az első negyedéves adatok alapján további 50 százalékos visszaesés volt az új kihelyezésekben, a veszteségek nem csökkennek, a csökkenő portfolióval járó csökkenő bevételre esik a növekvő értékvesztés.

Farkas István közgazdász, aki számos banknál dolgozott vezető beosztásban, a Világgazdaság Online-on vezetett blogjában a bankadóval kapcsolatban több kifogást is megfogalmazott, amit itt olvashat el.
Asztalos László György pénzügypolitikus szintén leírta véleményét a bankadóról a Világgazdaság Online blogjában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.