BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint a görögök nyomják le a forintot és a tőzsdéket

Alaposan rányomja a bélyegét a keddi nap piaci folyamataira a Moody's hétfői döntése, amellyel a hitelminősítő a görög állampapírokat négy fokozattal a befektetésre ajánlott alá, Ba1-be, azaz bóvli kategóriába sorolta.

A döntés hatása már korán reggel megmutatkozott: a forint árfolyama a 280-as szint fölé emelkedett az euróval szemben. Így a tegnap esti 278,50-279-es szinthez képest a hazai fizetőeszköz több mint egy forinttal lett gyengébb.

Hasonlóan változott a forint jegyzésára a többi meghatározó devizához képest is: kedd reggel negyed tízkor egy dollárért 230,07 forintot kértek a bankközi piacon, szemben a tegnap késő délutáni 226,87 forinttal. A svájci frank ára ugyanezen időszak alatt 199,72 forintról 200,86 forintra nőtt. Az euró a dollárral szemben a tegnap esti hír hatására 1 százalékot gyengült.

A görög leminősítés hírére a tengeren túli tőzsdék is eséssel reagáltak. A harminc vezető iparvállalat DJIA indexe 0,08 százalékkal csökkent, a S&P 500-as mutatója 0,10 százalékkal esett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,04 százalékkal lett alacsonyabb a zárásra.

A nemzetközi hangulat a Budapesti Értéktőzsdét sem hagyta hidegen. A BUX kedden 142,26 pontos csökkenéssel, 21 330,40 ponton nyitott. A hétfői záró értékéhez képest ez 0,66 százalékos gyengülést mutat. A pesti tőzsdén egyébként - részben a labdarúgó világbajnokság miatt - ma sem várható nagy forgalom, s a vezető részvények árfolyamában sem valószínűsíthető jelentősebb változás.

Persze egy váratlan esemény mindig felkavarhatja a kedélyeket. A nyitás utáni órában a BUX kissé még csökkent, 0,8 százalék alá, s a vezető részvények is mínuszban tartózkodtak, de egyikük sem gyengült többet egy százaléknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.