BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási visszaeséstől tart a Magyar Bankszövetség

A kormány tervezett adóintézkedései közül a legnagyobb fékezőerőt a pénzügyi szektortól beszedni kívánt 200 milliárd forintnyi adó jelenti. A Magyar Bankszövetség levélben fordult a miniszterelnökhöz, eszerint a tervezett adó 7 százalékponttal csökkentheti a GDP növekedését.

A Fidesz eddig megismert intézkedései ugyanúgy tartalmaznak gazdaságösztönző, mint -fékező elemeket. A június 8-án ismertetett gazdasági programból azóta kiderült, mely intézkedéseket tervezi még az idén bevezetni a kormány, és melyeket csak később – számol be a Világgazdaság.

A legjelentősebb lépés, az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése ebben az évben még nem kezdődik el, mivel ennek olyan költségvetési vonzata lenne, amelylyel aligha válna tarthatóvá a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél. Ha azonban a növekedésösztönzés felől közelítjük meg, akkor nem olyan nagy gond, hogy ezt a lépést hátrébb sorolták, hiszen a bevételkieséshez mérten nem tudná eléggé gyorsítani a gazdaságot.

Bár a bankadó bevezetésének következménye nehezen megbecsülhető, valószínű, hogy a Magyarországon működő bankok külföldi tulajdonosai jelenlegi helyzetükben nem fognak plusz tőkét juttatni leányaiknak, így azok kénytelenek lesznek jelentősen visszafogni hitelezésüket, amely épp most kezdene magához térni a 2008-ban kezdődött finanszírozási válság után.  Elemzők szerint ez akár a növekedésbarát intézkedések hatását is túlszárnyalhatja, és növeli az adócentralizáció mértékét.

A Magyar Bankszövetség levélben fordult a miniszterelnökhöz, ebben taglalva a bankadó következményeit. A szakmai szervezet szerint összességében 7 százalékponttal csökkentheti a GDP növekedést az új adó. Mint írják, hazánkban a hitelintézetek képtelenek annyi betétet gyűjteni, ami fedezné a gazdaság hiteligényét. Ezt csak külföldi forrásokból lehet pótolni, ám a forint jelentős volatilitása mellett ez komoly kockázatokkal jár.

A bankadó bejelentett módon történő bevezetése a bankok minősítését is rontani fogja és így drágítja a forrásbevonást. A Bankszövetség szerint az elvonás megnehezíti a Bázel III követelményrendszernek való megfelelést, a magyar bankok ezáltal versenyhátrányba kerülhetnek, így az anyabankok úgy dönthetnek, hogy inkább más államokba telepítik tevékenységüket.

A bankadó elképzelését korábban az Európai Bankszövetség is bírálta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.