BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Goldman kivásárolja magát a bajból

A Goldman Sachs amerikai bank rekord összegű, 550 millió dolláros összeget fizet majd, hogy kiegyezzék a kormány által csalás miatt ellene emelt vádak ügyében - közölte az amerikai értékpapír- és tőzsdebizottság (SEC).

Az SEC azzal vádolta a Goldmant, hogy egy másodlagos, jelzálogpiaci eszközökből álló csomagot állítatott összeg a Paulson & Co. befektetési céggel, amelyet aztán tovább értékesített saját befektetőinek. Mindezt úgy tette, hogy tudatában volt annak: maga a Paulson is az eszközök sikere ellen fogadott. Amikor a portfólió – a várakozásoknak megfelelően – sikertelenné vált, a Goldman továbbadta azt más cégeknek, miközben ügyfelei dollármilliárdos veszteséget szenvedtek el.

A tőzsdefelügyelet eljárás példaértékű lehet, hiszen a Goldman az első és egyetlen olyan cég, amely ellen csalás miatt indult vizsgálat egy a pénzügyi válság előtt bonyolított, jelzálogpiaci ügylet miatt. A szakértők ma úgy látják: az ehhez hasonló, másodlagos jelzálogpiaci termékek jelentősen hozzájárultak a krízis kirobbanásához, csakúgy, mint azok a befektetők, akik a papírok zuhanására tettek. 

A bank beismerte, hogy hibát követett el és "nem teljes körű információkat" szolgáltatott az ügyfeleinek. "Az egyezség kemény tanulság a Wall Street cégeinek, hogy egyetlen termék sem túlságosan bonyolult, és egyetlen befektető sem túlságosan okos ahhoz, hogy elkerülje súlyos ár megfizetését, ha egy cég megsérti a becsületes bánásmód és a tisztességes kereskedés alapvető elveit"- hangoztatta Robert Khuzami, a SEC ügyésze az AP jelentése szerint.

A Goldman Sachs korábban erőteljesen vitatta vádakat, és jelezte, hogy "megvédi a céget és a hírnevét."  Most viszont nyilatkozatában elismerte, hogy a termékére vonatkozó anyagok  "nem tartalmaztak teljes körű információkat."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.