BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akasztott ember gyertyával végzett a bankszektor

Az amerikai részvénypiac ötödik emelkedő napját zárta sorozatban. Hétfőn az emelkedést a blue chip részvények vezették, például a Wall Mart (WMT +1.4%), a Microsoft (MSFT +2.31%), és az Intel (INTC +1.63%). A múlt hét után is erős nyitást láthattunk, melyben a vezető indexek átlagosan 5%-ot drágultak. A félelem-indexként ismert VIX-index 24.5 pontos értéke megnövekedett befektetői magabiztosságot sugall.

Szerző: Tradenet Global

Sok befektető számít a globális gazdasági felépülés megtorpanására. Néhány amerikai cég számára a felépülés máris tény. A gyorsjelentési időszakot az Alcoa kezdte 13 centes részvényenkénti profitjával, ami magasabb az elemzők becsléseinél. A cég az év hátralévő részére is felemelte a profitvárakozásait.

A mostanában tapasztalható alumínium áresés ellenére a cég 18%-kal növelte eladásait. Ennek a jelentésnek nagy jelentősége van, mert az alumínium alapvető nyersanyag az építőiparban és más ipari ágazatokban, amik az Egyesült Államok gazdaságának magját alkotják. Tehát az Alcoa forgalmának növekedése a talpraállás valódi folyamataira irányítja a figyelmet. A vállalat részvénye a zárás utáni kereskedésben 3%-nál is többet emelkedett.

Hétfőn az indexek újra emelkedtek. A nyersanyagok szektora gyenge volt –1.32%-os esésével. A Dow Jones 0.18%-kal került 10 216 pontra. Az S&P500 index 0.07%-kal 1079 pontra, a NASDAQ pedig 0.09%-kal 2198 pontra került. Az NYSE forgalma különösen gyenge volt, csupán 0.86 milliárd részvény cserélt gazdát.

Bár a piac hétfőn oldalazott, számos kitűnően teljesítő részvény volt a parketten, amik ma is számot tarthatnak a napi kereskedők figyelmére.

A SanDisk részvénye (SNDK +6.78%) akkor indult száguldásnak, amikor az UBS banktól vételi ajánlás érkezett rá. A Tradenet kereskedői 44.69-en nyitottak vételi pozíciót, ami 1.15 dollárt profitált a nap végére.

A British Petroleum (BP 7.96%) szintén száguldott, miután az olajipari óriás bejelentette, hogy valószínűleg teljesen megszüntették a hatalmas olajszivárgást a Mexikói-öbölben. Azt is közzétették, hogy a szivárgás eddig 3.5 milliárd dollárba került a cégnek, bár ebben nincs benne az elképesztő méretű ökológiai pusztítás és károkozás. Ráadásul az amerikai kormány jóváhagyta az ExxonMobil (XOM) felvásárlási tervét a cégre.

A Mosaic műtrágyagyártó (MOS -7.91%) háromszoros forgalommal zuhant a cég bejelentésére, hogy a cég valószínűleg a floridai foszfátbányájának bezárására kényszerül, mivel környezetvédő aktivisták beperelték a céget.
 
S&P 500 (SPY)

A részvények a nap legnagyobb részében világos irány nélkül kereskedtek, és zárásra is helyben maradtak. A kedvet szegő mozgás a technológiai szektor kipattanó erejének ellenére történt, melyek a nap elején vezető szerepet töltöttek be, és a nap további részében is jelentős forgalommal kereskedtek, végül a napot fél százaléknyi pluszban zárták. A technológiai szektor, mely az S&P500 egyötödét képviseli, nem tudta kiterjeszteni befolyását a piac többi részére.

Rövid időtávot tekintve a piac emelkedő trendben van. Bár a forgalmak alacsonyak, a piacnak mégis korrigálnia kell az áprilistól júniusig elszenvedett nagy veszteségeket.

A két héttel ezelőtti csütörtöki bika kalapács gyertya még mindig bír technikai jelentőséggel, és eddig szépen jövedelmezett a bikáknak. A piac az utóbbi év legjobb hetét produkálta. Az index a 200 napos EMA tesztelése felé halad, amit három tört le, és jelenleg 110 ponton áll.

Az index 0.07% mozgással zárt 1079 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

Hétfőn a technológiai szektor vette kézbe a gyeplőt kiugró erejével, de a nap folyamán legyengült, felső kanócot rajzolva a napi gyertyának az EMA200-on. A napi 44.46-os átlagár alá csökkenés a ralli szünetét jelzi, újra előhozza az aggályokat az eső trendbe történő visszatérésről.

Az index 0.09% mozgással zárt 2198 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor továbbra is felülteljesíti a piacot. Tegnap az ágazat az EMA20 és EMA50 indikátorok fölött végzett, és úgy tűnik, jó erőben van, hogy magasabbra emelkedjen. A szektornak meg kell tudnia maradnia az EMA200 mozgóátlag 341.50-es szintje fölött.

A szektor 1.13% mozgással 355.33 ponton zárt.


Bankok ($BKX)

A bankszektor hétfőn már ötödik napja emelkedett, és az EMA50 49.49-es értéke fölött végzett egy Akasztott Ember gyertyával. A hétfői mélypont, 48.79 pont alá törés a szünet első jele lehet, a piac vissza is térhet a zuhanó trendbe, ami a szektort az utolsó két hónapban jellemezte.

Az index 0.16% mozgással 49.47 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor a piac egyéb részeihez képest továbbra is gyenge. Az év első felében mindig pár lépéssel megelőzte a piacot, az utóbbi hetekben azonban lemaradt.

A múlt csütörtöki kalapács gyertya beérett, és a szektor pénteken magasabbra került.

A hétfői nap végén az index megérintette az EMA200 indikátor 1022-es értékét, ami most támaszként szolgál. Ahogy a szektor iránti bizalom újjáépül, az indexnek át kell lépnie ezt a szintet, és fölötte stabilizálódnia.

A szektor 1.70% eséssel 1020 ponton zárt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.