BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azt hitte, vége a világválságnak?

Az elmúlt hetek folyamatai alapján felerősödött a kettős, amerikai és európai újbóli recesszió veszélye – vélik a Credit Agricole Corporate & Investment Bank (CA-CIB) szakértői.

Az ikerrecesszió fokozott veszélyét mind az amerikai kilábalás gyengesége, mind pedig a tervezett európai megszorítások növelik, de bekövetkezésének kockázata rövid távon kicsi marad. Egyelőre túlzott a dupla – amerikai és európai – recessziótól való félelem, de bekövetkeztének kockázata nőtt. „Ez azért okoz fejtörést a piacoknak, mert jól látszik, hogy ennek kezelésére csak olyan eszközök maradtak a politika kezében, mint a negatív kamatláb, amit viszont aligha vállalnának szívesen” – állítja Harpreet Parhar, a CA-CIB vezető pénzügyi tanácsadója.

A legutóbb közzétett amerikai adatok mindenesetre egyre inkább csalódást okoznak – kezdve a negatív tartományba eső Economic Surprise Index-szel. Az Európában tervezett megszorító intézkedések ugyanakkor szintén hozzáteszik a magukét a hangulat romlásához, a kormányok korábbi fiskális élénkítő akciói ugyanis eddig a kezdődő élénkülés alapjait jelentették. Esésnek indultak a beszerzési menedzser-indexek (PMI).

Az európai fellendülés kiszámíthatatlan, a németek menetelnek, de a „perifériák” még szenvednek. Finoman szólva sem tűnik időszerűnek, sőt a visszaesés irányába mutat a kormányzati élénkítések visszafogása, mivel az ezek segítségével beindított pozitív folyamatok törékenyek és semmiképpen sem tekinthetőek önfenntartóaknak. Azt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy a megszorító intézkedések hatásai a legtöbb országban 2011 előtt nem jelentkeznek, így emiatt elméletileg nem kell aggódni ebben az évben. Jövőre azonban a megszorító intézkedések − az EU szintjén – várhatóan a korábban közölt 1,4 százalékkal csökkentik a költségvetési hiányt. Ez pedig várhatóan mintegy 0,7 százalékponttal „borotválja” le a gazdasági növekedés mértékét.

Az Európai Központi Bank (EKB) azonban várhatóan még hosszabb ideig lazább monetáris politikai környezetet enged, így az innen erősödési impulzust nem kapó euró − gyengébb − kurzusa révén az export is hozzájárulhat a növekedéshez, ami némiképp ellensúlyozhatja a kormányzati kiadások csökkentésének restriktív hatásait. Mindkét érvelés elfogadható, de az utóbbi gyengébb lábakon állhat, mivel az EU két legnagyobb exportpiacán, a kínai, illetve az amerikai gazdaságban az importkereslet csökkenésére lehet számítani. Peking megpróbálja ugyanis fékezni a gazdaság túlzott ütemű, hitelvezérelt növekedését, ami a kereslet mérséklődéséhez vezethet, az amerikai gazdaság kilábalása pedig a vártnál erőtlenebbnek tűnik, ami hasonló hatással jár.

Hasonló véleményen van a Cashline elemzői csapata, amely a befektetők óvatosságára és az eladási hullámra hívja fel a figyelmet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.