BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fialó kínai befektetések, TBSZ konstrukcióban is

Az ING Investment Management (ING IM) globális vagyonkezelő szerint Kína közelmúltbeli árfolyam-politikát érintő döntései tovább növelik az ország vonzerejét a befektetők körében.

Emellett az ING IM szakemberei úgy vélik, hogy ez a lépés is alátámasztja azon befektetői várakozásokat, miszerint a világ második legnagyobb gazdasága nem érzéketlen a globális politikai-gazdasági elvárásokkal szemben, és ez kulcsfontosságú momentum a hosszú távú befektetések szempontjából is.

A kínai központi bank (Peoples Bank of China, PBoc) június végén bejelentette, hogy a jüan (korábban a dollárhoz kötött) árfolyamának rugalmasságát fokozatosan növelni fogja. A piac pozitívan fogadta a jüan várható felértékelődését a dollárhoz képest. Az árfolyam a bejelentést követő első kereskedési napon 6,8 százalékot erősödött a dollárhoz képest, ami 1994 óta történelmi csúcsnak számít. A bejelentés a G20-ak torontói csúcstalálkozója előtt történt: az időzítés következtében egyrészt enyhítették a deviza manipulálására irányuló vitákat, másrészt jelzi, hogy Kína érzékeny a globális politikai-gazdasági elvárásokra. A bejelentésben szintén megemlítik a jüan árfolyamrendszerének további liberalizációját és nemzetközivé tételét.

A befektetési alapok teljesítményéről friss adatok itt

A jelenlegi gazdasági környezetben az offshore piacokon jegyzett kínai részvényekbe, mint a H sorozatú és a „red chip” részvényekbe (kínai vállalatok hongkongi tőzsdén jegyzett részvényeibe) fektető alapok attraktív befektetési lehetőségeket jelentenek: a jövedelmüket jüanban szerző kínai vállalatok részvényárfolyamait amerikai vagy hongkongi dollárban jegyzik, így a devizák erősödését kihasználva jelentős hozamokat érnek el.

E befektetési politikát követi a Morningstartól már egymás után kétszer is „Superior” minősítést kapott, és forintban is elérhető ING (L) Invest Greater China befektetési alap is, amely többek között olyan, elsősorban új beruházási javakat exportáló szegmensekbe is befektet (például energiatermelő berendezések és high-tech iparági termékek), amelyekben Kína költségelőnye még mindig jelentős a nyugati világgal szemben. A jüan erősödését kiaknázó, itthon TBSZ-konstrukcióban is elérhető befektetési alap további előnye, hogy a jüanban denominált eszközök direkt vásárlása még mindig alapvetően kvótákhoz van kötve a külföldi befektetők számára, de ezen az alapon keresztül elérhetővé válik ez a piac. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.