BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványosat ugorhat az OTP

Erősödéssel kezdte a keddi kereskedést a forint, az euró jegyzése a reggeli órákban a 278-as szint alatt volt. Bár a nemzetközi befektetői hangulat még kissé borúlátónak mondható, az mindenképpen pozitív üzenet a piacok számára, hogy a frankfurti vélemények alapján egyelőre csillapodott a magyar jegybanki vezetők fizetéséről szóló vita.

A hét második kereskedési napjának reggelén, nem sokkal 8 óra előtt az euróért 277,80 forintos kértek a nemzetközi devizapiacon, szemben a hétfő esti 278,20 forinttal, azaz erősödött a magyar deviza.

Igaz, később, negyed tízre az uniós deviza jegyzésára 278,30 forintra kúszott fel. A svájci frankot reggel 207,80, a dollárt pedig 220,60 forint körül jegyezték. Később ezekkel a devizákkal szemben is visszaesett valamelyest a hazai fizetőeszköz lendülete; negyed tízkor egy dollárért 221,51, míg egy svájci frankért 208,40 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

Az amerikai piacok kedvező hírrel kezdték a hetet: a második negyedéves gyorsjelentési szezont kezdő Alcoa aluminíumipari óriás pozitív meglepetést okozott. A cég 13 centes eredményeket tett közzé az egy évvel korábbi 47 centes veszteség után, míg a várakozások 11-12 centről szóltak. Emellett az árbevétel is kedvezőbben alakult az elemzői konszenzusnál, a becsült 5,02 milliárdhoz képest 5,19 milliárd dollárt tettek ki az időarányos értékesítések.

A vártnál jobb Alcoa gyorsjelentésnek köszönhetően nap elején jól kezdődött a kereskedés a távol-keleti piacokon is, de a hangulat később elromlott a kínai vezetés ingatlanberuházási tervei miatt. A kínai kormány ugyanis bejelentette, hogy a tőle telhető minden eszközzel szeretné megakadályozni a spekulatív ingatlanberuházások tovább terjedését.

A Budapesti Értéktőzsde pozitív tartományban nyitott a hét második kereskedési napján, s elemzői vélemények szerint Jelentős elmozdulás ma sem várható. A vezető részvények közül talán az OTP esetében van esélye látványosabb felfelé mozdulásnak, amely a Mollal együtt már a nyitás óta pluszban jár. Az MTelekom ugyanakkor gyenge mínuszt produkált a nyitás utáni első órában, hasonlóan a Richterhez. A másik gyógyszeripari papír, az Egis minimális pozitív változást mutatott tíz óra magasságában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.